DEBATT

En catfish på kroken

Hvis noe virker for godt til å være sant, så er det sannsynligvis det, også på internett.

SE OPP FOR SVINDLERE: «Året etter åpnet Facebook for alle med epostadresse. Å lyve på seg et troverdig ASL krevde brått litt mer innsats. Likevel er det fortsatt en særdeles smal sak for alle med litt dataferdigheter», skriver Haldorsen.  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SE OPP FOR SVINDLERE: «Året etter åpnet Facebook for alle med epostadresse. Å lyve på seg et troverdig ASL krevde brått litt mer innsats. Likevel er det fortsatt en særdeles smal sak for alle med litt dataferdigheter», skriver Haldorsen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi har vært sosiale på nett i årevis, og vi har blitt advart fra første dag. Likevel går folk fortsatt i fella. Falske romanser, etterfulgt av penger som sendes over landegrensene. Oppdiktede lotterigevinster, svindelbrev fra Nigeria, og unge jenter som lures til såkalte modelloppdrag. Økokrim kaller oss lettlurte, og sier at svindlerne vil leve godt også i tiden som kommer. Hvordan er det egentlig mulig?   En catfish er en person som utgir seg for å være noen h*n ikke er. De skaper gjerne online-forhold ved hjelp av falske identiteter, og opererer i kommentarfelt og på blogger under en oppdiktet, eller en annen persons identitet. Begrepet catfish er relativt ukjent i Norge — fenomenet er imidlertid langt fra noe nytt.  

Det er snart 20 år siden de første "ASL" fant veien inn på tenåringsrommene. Fra en ukjent server i IRC-universet koblet ivrige chattere fra hele verden seg på. Åpningsspørsmålet var alltid det samme: "ASL — Age? Sex? Location?". Her var det om å gjøre å treffe blink. Du kunne være ærlig, eller du kunne lyve så det rant. Det eneste du visste, var at disse tre ordene avgjorde hvorvidt du kom til å innlede en videre samtale med han eller hun i den andre enden.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer