SE OPP FOR SVINDLERE: «Året etter åpnet Facebook for alle med epostadresse. Å lyve på seg et troverdig ASL krevde brått litt mer innsats. Likevel er det fortsatt en særdeles smal sak for alle med litt dataferdigheter», skriver Haldorsen.  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SE OPP FOR SVINDLERE: «Året etter åpnet Facebook for alle med epostadresse. Å lyve på seg et troverdig ASL krevde brått litt mer innsats. Likevel er det fortsatt en særdeles smal sak for alle med litt dataferdigheter», skriver Haldorsen. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

DEBATT

En catfish på kroken

Hvis noe virker for godt til å være sant, så er det sannsynligvis det, også på internett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi har vært sosiale på nett i årevis, og vi har blitt advart fra første dag. Likevel går folk fortsatt i fella. Falske romanser, etterfulgt av penger som sendes over landegrensene. Oppdiktede lotterigevinster, svindelbrev fra Nigeria, og unge jenter som lures til såkalte modelloppdrag. Økokrim kaller oss lettlurte, og sier at svindlerne vil leve godt også i tiden som kommer. Hvordan er det egentlig mulig?   En catfish er en person som utgir seg for å være noen h*n ikke er. De skaper gjerne online-forhold ved hjelp av falske identiteter, og opererer i kommentarfelt og på blogger under en oppdiktet, eller en annen persons identitet. Begrepet catfish er relativt ukjent i Norge — fenomenet er imidlertid langt fra noe nytt.  

Det er snart 20 år siden de første "ASL" fant veien inn på tenåringsrommene. Fra en ukjent server i IRC-universet koblet ivrige chattere fra hele verden seg på. Åpningsspørsmålet var alltid det samme: "ASL — Age? Sex? Location?". Her var det om å gjøre å treffe blink. Du kunne være ærlig, eller du kunne lyve så det rant. Det eneste du visste, var at disse tre ordene avgjorde hvorvidt du kom til å innlede en videre samtale med han eller hun i den andre enden.  

Selv var jeg midt i tenårene, og som de fleste andre på min alder, en ivrig chatter. Noen ganger var vi alene, andre ganger satt vi hele vennegjengen foran skjermen. Når ASL-spørsmålet kom, var det ikke grenser for hva vi klarte å lire av oss. Vi var en gjeng kvisete catfisher, og vi moret oss stort over alle samtalene som fant veien gjennom serveren.  

Det er bortkastet å skrive at det er har skjedd litt siden den tid. Blogg.no har eksistert i 10(!) år. Året etter åpnet Facebook for alle med epostadresse. Å lyve på seg et troverdig ASL krevde brått litt mer innsats. Likevel er det fortsatt en særdeles smal sak for alle med litt dataferdigheter.  

På internett — akkurat som i livet generelt, er det én regel som gjelder: Hvis noe virker for godt til å være sant, så er det sannsynligvis det. Gode tilbud har ofte en hake. Kontrakter har liten skrift på siste side, og i boligprospektet kan man ha mye moro med gode bildeutsnitt. Den veltrente supermodellen fra nabobyen er sannsynligvis også en sannhet med modifikasjoner.   

Siden 2005 har det blitt opprettet nesten 1,8 millioner norske blogger, og over tre millioner nordmenn er på Facebook. Vi chatter, publiserer, deler og utleverer oss selv som aldri før. Noen finner kjærligheten, mange finner en catfish. Vi leser jevnlig om stalkere, falske profiler, stjålne bilder og identitetstyverier. En profesjonell fotograf fant sine fotografier på en falsk instagram-profil. En mammablogger fant bilder av sine barn på en annens side, og nylig måtte en norsk tenåringsblogger møte i retten, ansikt til ansikt med sin catfish. Leseren hun trodde var på sin egen alder, viste seg å være en 65 år gammel mann som både forfulgte, og etter hvert seksuelt trakasserte den unge jenta.  

I 2010 kom den amerikanske dokumentarfilmen "Catfish". Like etter fulgte MTVs serie med samme navn. Her oppsøker programlederne personer som har hatt elektronisk kontakt over lengre tid, og sjekker om disse faktisk er den de utgir seg for å være. Det viser seg, at slett ikke alle lever opp til det elektroniske glansbildet de tegner av seg selv. Denne våren er det klart for den fjerde sesongen av serien. Og skal vi tro produsentene rett, er det dessverre nok av ofre til å lage mange, mange sesonger til.

BESKYTT DEG MOT CATFISHENE:
Å avsløre alle som surfer under falskt flagg, er umulig. Likevel finnes det noen gode råd for hvordan du kan beskytte deg mot mulige catfisher på nett. 
  1. Vis en sunn skepsis til kommentarfelt og venneforespørsler på nettet. Gjør en bakgrunnssjekk. Finner du personen i telefonkatalogen? Skattelistene? Andre registre?

2. Sjekk vedkommendes facebookprofil. Har han eller hun mange venner? Hvem er i så fall disse? Hvor mange profilbilder ser du? Ser disse troverdige ut?    3. Forteller personen detaljer fra sitt eget liv, for eksempel arbeidsplass eller hobbyer? Mange bedrifter og foreninger har oversikt over de ansatte på nettet. Gjør et Google-søk!

4. Ikke mat fisken! En catfish vil gjerne forsøke å fremprovosere en reaksjon fra deg, og fremgangsmåten kan være både hensynsløs og brutal. Ikke la deg tirre opp!

5. Du må ikke svare på alt! Usaklige kommentarer og henvendelser faller som regel for eget grep, og det er ofte best å la være å svare. Dersom du likevel vil svare, svar på en saklig og reflektert måte.

6. Vær deg selv og vær ærlig, da er det lettere å stå for det du har sagt i ettertid.

7. Gå til politiet dersom du føler deg truet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer