KOMMENTARER

En satiriker går bort

Den populære humoristen Terry Pratchett (66) døde torsdag og etterlater seg en imponerende produksjon. Men bak den tullete fantasy-fasaden gjemmer skiveverdenen hans seriøs samfunnskritikk.

DØDSHJELP: Terry Pratchett med prisen for Beste Dokumentar for filmen "Choosing to die" ved BAFTA TV Awards i 2012  i London. Foto: Jon Furniss/Invision/AP
DØDSHJELP: Terry Pratchett med prisen for Beste Dokumentar for filmen "Choosing to die" ved BAFTA TV Awards i 2012 i London. Foto: Jon Furniss/Invision/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er et ubestridelig faktum at det finnes en verden formet som en skive, en verden som bæres på ryggen av fire elefanter, som igjen står på ryggen til den enorme skilpadden A'Tuin.En skilpadde som svømmer gjennom verdensrommet, i et univers egentlig ganske likt vårt eget.Jeg vet dette. Og det gjør hundretusener av andre over hele verden.

Torsdag ettermiddag brøt store deler av facebook- og twitterfeeden min ut i sorg. Mannen bak skiven på elefantene på skilpadden, Terry Pratchett (66), var død. Sovnet stille inn, omringet av de nærmeste, med katten på senga, i følge pressemeldingen fra forlaget hans. Vi skal komme tilbake til katten.

Skiveverdenen, Discworld, er et gjenkjennelig fantasy-aktig sted, der tro former guder, magien har en farge, drager flyr over byer, troll sloss mot dverger (dverger liker å hugge i stein, troll ER stein, en naturlig interessemotsetning oppstår), det er trollmenn i tårn, og hekser og vampyrer i fjellene — og barbarer har lendeklede i lær. Det er lett lesning for litt nerdete tenåringer. Og de av oss som leser raskt liker forfattere som skriver bøker i kvanta.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer