DEBATT

Hva er islam?

Det er trist at mine kritikere går til frontalangrep mot min person, i stedet for å diskutere selve saken.

KRITISK TIL ISLAM:  «Mitt engasjement i denne saken skyldes ene og alene min kamp mot all maktmisbruk og tvang», skriver sokneprest Einar Gelius.   Foto: Lars Eivind Bones
KRITISK TIL ISLAM: «Mitt engasjement i denne saken skyldes ene og alene min kamp mot all maktmisbruk og tvang», skriver sokneprest Einar Gelius. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Min takk til Hege Storhaug i Dagbladet 26. februar i år skapte debatt i Dagbladets spalter og på nettet. Flere tusen kommenterte under saken på dagbladet.no og jeg har selv mottatt svært mange mail og telefoner med sympatierklæringer.

Men det har ikke bare vært sympati- og støtteerklæringer. Fra kirkelig hold har det kommet reaksjoner og ikke minst kjeft. Ord som «usmakelig», «uverdig» og «fordummelse» er blitt brukt om kronikken min.

Jeg synes det er trist at mine kritikere går til frontalangrep mot min person, i stedet for å diskutere selve saken. For hva er egentlig islam? Og hvorfor stiller vi ikke de samme kravene, forventningene og de kritiske spørsmålene til moskeene og muslimene, slik vi har gjort det mot kirken og kristendommen? Dette er for meg de to helt vesentlige spørsmålene i denne debatten.

I kronikken min er det spesielt én setning som har falt mine kritikere tungt for brystet, og det er setningen: «Problemet er religionen islam, dens ideologi og verdigrunnlag». Jeg innrømmer at setningen kan oppfattes for bombastisk. Jeg vet selvsagt at islam er like mangfoldig og mangeartet som kristendommen, og at islam ikke bare er Koranen, men også tradisjoner, fortolkninger og ikke minst de troendes praksis. Jeg vet også at mange troende muslimer lever sine liv i fred og harmoni innenfor demokratiet og de humanistiske verdier. Jeg har ikke ønsket å ramme disse med uberettiget kritikk. Og korte setninger i en kronikk gir ikke alltid rom for nyansene. Mitt engasjement i denne saken skyldes ene og alene min kamp mot all maktmisbruk og tvang. Jeg har sett og opplevd altfor mye av religiøs maktbruk og diskriminering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer