Historien om en ikke-varsler

Det du ikke gjør, kan skade noen.

VILLE DU HA VARSLET? Flere hundre tusen arbeidstakere opplever kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Omtrent 60 prosent varsler, men ganske mange tusen gjør det ikke. Illustrasjonsfoto: Scanpix.
VILLE DU HA VARSLET? Flere hundre tusen arbeidstakere opplever kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Omtrent 60 prosent varsler, men ganske mange tusen gjør det ikke. Illustrasjonsfoto: Scanpix.Vis mer
Kommentar

Den sommeren jeg var 19 jobbet jeg som pleiemedhjelper på et sykehjem. Beboerne var skrøpelige og pleietrengende, men bildene på veggene minnet om de smilende, unge menneskene de en gang hadde vært. Det var vårt ansvar å passe på dem i deres siste dager. Det var en stor og viktig oppgave. Jeg så opp til de som jobbet der, de var dyktige, iherdige og omsorgsfulle mennesker. Men en dag skjedde det noe.

Vi hadde gjort klart til måltid og beboerne satt ved bordet. Plutselig brast en gammel dame ut i høylytt gråt. Hun hadde hatt et uhell. Det var helt dagligdags, likevel klikket det for en av pleierne. Han kjeftet, bannet og dro henne opp av stolen. Hun skreik og satte den stive kroppen til motverge, men han var sterkere. Han slepte henne baklengs over gulvet og buntet henne inn på badet. Hele avdelinga sto stille under opptrinnet.

På røykebalkongen tok jeg opp hendelsen med en kollega. Var det der vanlig?

- Han er sånn. Men han er gift med sjefen, så ingen tør å si noe, sa hun.

- Jeg kan si noe. Jeg skal jo snart slutte, så det spiller ingen rolle for meg, sa jeg.

Men jeg gjorde det ikke. Jeg klarer ikke å huske hvorfor, om det var fordi kollegaen min lovet å ta saken opp eller om det bare ble glemt. Jeg dro i hvert fall videre. Monika-saken og Robin Schaefers historie minnet meg på episoden og fikk meg til å innse: Jeg var ikke en Robin da det gjaldt. Jeg tiet. Det er mer alvorlig enn jeg tenkte over den gang. Trolig var det et brudd på helsepersonelloven.

Min erfaring som helsearbeider er svært begrenset. Men den kulturen jeg rakk å oppleve og å bli en del av, var skremmende. Og jeg tenker at på arbeidsplasser der de ansatte er under press, der alle passer sine egne saker og er redde for sjefen, der midlertidige og ufaglærte jobber med de aller svakeste i samfunnet, de som ikke har en stemme og ikke noe sted å flykte - der kan det skje mye galt uten at noen får vite om det. Jeg frykter at det skjer mange overtramp som ingen setter en stopper for.

Fafo-forsker Sissel C. Trygstad forteller at 30 — 40 prosent av alle ansatte i arbeidslivet opplever kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Av disse er det rundt 60 prosent som varsler og 40 prosent som ikke gjør det. Blant ansatte i pleie og omsorg, undervisning og barnevern i kommunal sektor er varslingsandelen høyere, 60 — 70 prosent. Årsaken kan være varslingsplikten som disse har. Uansett, det er veldig mange ikke-varslere der ute.

Det er 2,6 millioner sysselsatte i Norge, ifølge SSB. Hvis vi legger Fafo-tallene til grunn, vil rundt 800 000 arbeidstakere oppleve kritikkverdige forhold på jobben. 480 000 vil varsle, 320 000 vil la være. I kommunesektoren, der jeg jobbet, er det 466 000 sysselsatte. Statistisk sett vil 140 000 av disse oppleve kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Om lag 40 000 av dem vil være ikke-varslere - på sykehjem, i skoler, i barnevern.

Hvorfor tier så mange? Ifølge Fafo er det ulike grunner, de ansatte tenker kanskje at det ikke er deres oppgave eller at saken ikke er alvorlig nok. Men den vanligste årsaken, som 30 prosent oppgir, er frykt for konsekvensene. Midlertidig ansatte er særlig redde, har tillitsvalgte rapportert til Fafo. For selv om varslere har lovfestet vern, kan det være farlig å følge samvittigheten. 12 - 18 prosent av varslerne blir møtt med ulovlig gjengjeldelse. Av 480 000 varslere, vil mellom 60 000 og 90 000 oppleve represalier, sosial eksklusjon, forbigåelse eller andre sanksjoner. Varsling setter helse og karriere på spill. Om lag 100 000 arbeidstakere vil av den grunn la det være.

Politivarsleren Robin Schaefer møtte massiv motstand hos sine egne sjefer. Han kjempet og vant en enorm seier, til inspirasjon for oss andre. For hva skjer hvis du tier? Jeg kan bare lure på om den totalt uegnede pleieren fortsatte i jobben sin eller om noen til slutt fikk nok. Det personlige ansvaret er stort.

Men ikke alle er like modige, sterke og kloke som Robin Schaefer. Så lenge byrden ved å varsle er urimelig stor, så lenge mellom hver femte og hver åttende varsler blir straffet for å si i fra, så må sikkerhetsnettet — varslervernet — styrkes betraktelig. Hva er konsekvensene av at flere hundre tusen arbeidstakere - blant disse titusener av ansatte som jobber med barn, eldre og syke - holder kjeft? Jeg har sett konturene av dem, og det var ikke pent.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.