DEBATT

Meningsfullt om rasisme

Negativ kategorisering på bakgrunn av opphav er rasisme, ikke religionskritikk.

DØVING: Seniorforsker Alexa Døving om rasisme. Foto: Universitetsforlaget
DØVING: Seniorforsker Alexa Døving om rasisme. Foto: Universitetsforlaget Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I en kronikk den 18.02 beskriver jeg rasisme som dagsaktuelt fenomen. Ifølge Lars Johan Materstvedt gjør jeg dette på en så bred måte at selv religionskritikk blir rasisme. I likhet med Materstvedt er jeg opptatt av å bevare alvoret i rasismebegrepet og at ikke all diskriminering av grupper kan kalles rasisme - diskriminering av funksjonshemmede er svært alvorlig men dekkes ikke av rasismebegrepet. Å kritisere religion dekkes heller ikke av begrepet rasisme slik det er definert i boka Hva er rasisme og kronikken.

Rasisme underordner individer eller grupper på bakgrunn av deres tilhørighet til en kategori. En kategori er noe annet enn en gruppe. En gruppe er organisert, har en ledelse og gjerne et mål. En gruppe - for eksempel en religiøs gruppe - kan gjerne kritiseres uten at dette har med rasisme å gjøre.

En kategori er en bredere betegnelse på bakgrunn av ett fellestrekk, det kan brukes på alt fra «fotgjengere» som kategori i trafikkbilde, til «kristne» til «svarte» osv.

De kategoriene jeg refererer til i forhold til rasisme er knyttet til former for opphav, det være seg et etnisk opphav, geografisk, kulturelt eller religiøst. Å hevde at et individs mentalitet og menneskeverd henger sammen med slike brede kategoritilhørigheter er grunnleggende i rasistisk tenkning. Ideen om at «muslimer» handler og tenker på bestemte og uforanderlige måter er en grov generalisering og når denne i tillegg brukes som argument for diskriminering er det rasisme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer