DEBATT

Vold og overgrep får stadig større oppmerksomhet av norsk presse

I helgen skal årets Skup-vinner kåres. Stadig flere av sakene som kjemper om denne prisen, handler om vold og overgrep i nære relasjoner. Dette er en svært oppløftende tendens innen journalistikken.

ØKT STATUS: Det at flere journalister får armslag til å arbeide med saker om overgrep, kan tyde på at temaet har fått økt status internt i redaksjonene. Dette henger sammen med en generell samfunnstendens — også politikere, politiet og helsepersonell har fått økt oppmerksomhet om dette de siste årene.
Foto: Agnete Brun
ØKT STATUS: Det at flere journalister får armslag til å arbeide med saker om overgrep, kan tyde på at temaet har fått økt status internt i redaksjonene. Dette henger sammen med en generell samfunnstendens — også politikere, politiet og helsepersonell har fått økt oppmerksomhet om dette de siste årene. Foto: Agnete Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

For ett år siden vant Bergens Tidende Skup-prisen til trampeklapp og stående applaus fra et samlet pressekorps. Avisens reportasje «Jannes historie», som handlet om incest, vold og et barnevernsapparat som sviktet totalt, var ikke bare et eksempel på glimrende undersøkende journalistikk. Fortellingen om de to søsknene Janne og Ronny var også en gripende og hjerteskjærende historie om to barn som ble sviktet av alle. Slike historier ser vi flere og flere av i norske medier. De siste månedene har Monika-saken vært en av landets mest omtalte nyhetssaker. Hittil i 2015 er saken omtalt i rundt 2.000 medieoppslag.

I dag starter Skup-konferansen i Tønsberg, en kongress som handler om gravejournalistikk. I forkant kan norske redaksjoner selv sende inn saker for å vinne Skup-prisen eller diplom for fremragende undersøkende journalistikk. En gjennomgang Retriever har gjort av alle innsendte Skup-bidrag fra 2005 og fram til i dag, viser at en stadig større andel av gravejournalistikken handler om drap, vold og overgrep mot kvinner og barn. I 2005 handlet tre prosent av kandidatene til Skup-prisen om slike saker, i 2010 var andelen økt til ni prosent, mens den i fjor og i år ligger på hele 19 prosent. I år er det i tillegg rekordmange innsendte bidrag, totalt 63 kandidater, noe som betyr at hele 12 store journalistiske graveprosjekter det siste året har dreid seg om vold eller overgrep i nære relasjoner. Dette er gjerne saker der flere journalister har jobbet i månedsvis før avsløringene kommer på trykk, og det kan være sakskompleks der det er publisert en rekke ulike nyhetsartikler om samme tema. Det ser altså ut til at norske redaksjoner bruker mer og mer av sine knappe ressurser på journalistikk som setter fokus på de aller svakeste i samfunnet vårt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer