DEBATT

Den sekulære selvmordsbomberen

Fører det altoverskyggende fokuset på islam til at vi overser at selvmordsaksjoner også er blitt utført av kristne, hinduiske og sekulære martyrer?

SELVMORDSANGREP:  Den gruppen som har utført flest selvmordsangrep i perioden 1980-2001 er Tamil Tigers of Tamil Eelam (LTTE) på Sri Lanka, en gruppe som ikke er en del av en muslimsk kulturell kontekst. Bildet er hentet fra en serie om Tamil Tigrene fra 2009. Foto: Thomas Haugersveen
SELVMORDSANGREP: Den gruppen som har utført flest selvmordsangrep i perioden 1980-2001 er Tamil Tigers of Tamil Eelam (LTTE) på Sri Lanka, en gruppe som ikke er en del av en muslimsk kulturell kontekst. Bildet er hentet fra en serie om Tamil Tigrene fra 2009. Foto: Thomas Haugersveen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det hersker ingen tvil om at vold utført i islams navn utgjør en sikkerhetstrussel både mot staters og individers sikkerhet, ikke bare mot Europa, men mest av alt mot muslimske samfunn selv. Spørsmålet er likevel om ikke det altoverskyggende fokuset på islam fører til at vi overser at selvmordsaksjoner også er blitt utført av kristne, hinduiske og sekulære martyrer. Aksjonene handler om politikk, strategi og mening for den enkelte.  

De siste årene har det blitt produsert viktig kunnskap om forholdet mellom islam og selvmordsangrep og islam og radikalisering. Men det betyr ikke at vi forstår så mye mer om det generelle forholdet mellom religion og vold, eller det spesifikke forholdet mellom religion og selvmordsangrep. For å kunne si noe allmenngyldig om fenomenet selvmordsangrep, trenger vi å sammenlikne ulike kulturelle kontekster der fenomenet har funnet sted.  

Statistikken over utførte selvmordsangrep i perioden 1980-2001, viser at 60 prosent av angrepene ble utført i den muslimske delen av verden, men at en tredjedel av disse angrepene ble utført av grupper med sekulær orientering, som for eksempel den kurdiske frigjøringsbevegelsen PKK.  Den gruppen som har utført flest selvmordsangrep i perioden 1980-2001 er Tamil Tigers of Tamil Eelam (LTTE) på Sri Lanka, en gruppe som ikke er en del av en muslimsk kulturell kontekst. LTTE sto for 75 av de 186 selvmordsangrepene i den gitte perioden. Ingen av LTTE-soldatene var muslimer. De var hinduer og katolikker. På 1980 og 1990-tallet ble dermed litt over 40 prosent av selvmordsangrepene utført av ikke-muslimer.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.