KOMMENTARER

Heller ikke Skandinavia er unntatt rapporten som FNs spesialrapportør la fram under årets møte i kvinnekommisjonen

Vi plastrer på et voksende sår

RYKKER BAKOVER:  - Vi må faktisk gå tilbake til å snakke om frigjøring av kvinner, vi kan snakke om likestilling alt vi orker, men for meg fungerer det bare som et plaster på et åpent sår som vokser, sa spesialrapportør Rashida Manjoo under FNs møte om kvinners rettigheter de forrige to ukene. Bildet er hentet fra den internasjonale dagen mot vold mot kvinner, 14.november 2014. Foto: NTB Scanpix
RYKKER BAKOVER: - Vi må faktisk gå tilbake til å snakke om frigjøring av kvinner, vi kan snakke om likestilling alt vi orker, men for meg fungerer det bare som et plaster på et åpent sår som vokser, sa spesialrapportør Rashida Manjoo under FNs møte om kvinners rettigheter de forrige to ukene. Bildet er hentet fra den internasjonale dagen mot vold mot kvinner, 14.november 2014. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Vold mot kvinner er ikke først og fremst et tabloidisert fenomen fra krigsområder, men et voksende problem som rammer kvinner og jentebarn over hele verden, også i Europa. Det mener FNs spesialrapportør på vold mot kvinner, Rashida Manjoo.

- Vold mot kvinner er fortsatt et alvorlig og svært utbredt fenomen og ikke et eneste land i verden kan hevde at de bedriver progressiv eliminasjon av fenomenet. Faktisk så vil det sivile samfunnet, og spesielt kvinnerettighetsaktivister, argumentere for at problemene vokser og har nådd epidemiske proporsjoner. Dette sa hun i sin rapport som hun holdt for FN onsdag 11. mars, to dager etter sin avtalte tid.

Noen stater har større problemer med kritikken hennes enn andre. Sist gang spesialrapportøren gjorde seg upopulær var da hun gikk hardt ut mot staten Israel for å ha nektet henne innreise til landet og dermed hindret henne i å rapportere om volden som rammer kvinner i de okkuperte, palestinske områdene.

Det var mandag 9. mars at FNs kvinnekommisjon holdt sin åpningssesjon for sitt 59. møte om status på kvinners rettigheter (CSW) i New York. Der skulle også spesialrapportøren ha holdt sin aller siste muntlige rapport på sitt spesialfelt, vold mot kvinner. Men den sørafrikanske jusprofessoren Manjoo - som har hatt mandatet som spesialrapportør siden 2009 - ble stoppet i døra og måtte dermed vente helt til påfølgende onsdag morgen for å få holde sin rapportering.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer