HEALER: «Gud planla at jeg skulle få denne nådegaven, dette åndelige talentet,» sier pastor Svein-Magne Pedersen og lover helbredelse over telefon. Foto: Adrian Øhrn Johansen
HEALER: «Gud planla at jeg skulle få denne nådegaven, dette åndelige talentet,» sier pastor Svein-Magne Pedersen og lover helbredelse over telefon. Foto: Adrian Øhrn Johansen Vis mer

DEBATT

«Tast 0 for helbredelse»

Jo oftere du ringer (for 14 kroner per minutt), jo større er sjansen for å bli frisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Gud har visstnok valgt Svein-Magne Pedersen fra Vennesla til å helbrede mennesker for kreft og andre sykdommer. «Gud planla at jeg skulle få denne nådegaven, dette åndelige talentet,» sier pastoren. Hans største talent er likevel innen business.

Evangelisten med doktorgrad i teologi fra USA og tilhørighet til pinsemenigheten Filadelfia leder «helbredelsessenteret» Misjonen Jesus Leger i Vennesla. Det er et avansert forretningsimperium med rundt 20 ansatte og over 15 millioner i årlig omsetning, og Pedersen er Norges best betalte kirkeleder.

Unik forretningsmodell: Pedersens tretrinns forretningsmodell er unik i norsk sammenheng:

Først forklarer han at all sykdom skyldes «en invasjon av en fremmed, uønsket makt». Glem virus, tobakk, gener og andre sykdomsårsaker. Alt skyldes egentlig onde krefter.

Deretter utgir han seg for å ha særlige krefter til å bekjempe denne onde sykdomskraften. Vitnesbyrd fra personer som han skal ha helbredet, spres i bladet Legedom (200 000 lesere fem ganger i året) og på hjemmesiden.

Til slutt, når de fortvilede pasientene er blitt overbevist om sykdommens årsak og muligheten for helbredelse, kommer innsalget. Pasientene kan kjøpe Pedersens forbønn og dermed få indirekte adgang til Guds helbredende krefter. (Hvorfor en allmektig gud må bruke en mellommann, får vi bare undres på.)

«Mitt råd: ring ofte» Pedersens nyvinning - hans geniale forretningskonsept - er at forbønnen selges over telefon og Internett. Pasientene trenger ikke lenger å dra til Vennesla på de månedlige Mirakellørdagene der det deles ut kølapper to timer før åpning, og inngangsbilletten koster 200 kroner. I stedet kan de ringe til helbredelsessenteret og få forbønn over telefon:

«Hvis det passer for deg, og du synes det er greit, må du gjerne ta kontakt med meg for eksempel hver tredje dag, så vil jeg be en trosbønn mot sykdommen. Jeg blir aldri lei av å be for syke.» Jeg tror deg, Pedersen, når jeg ser at du tar 14 kroner per minutt for bønnene.

Vi aner at Pedersen kanskje har mange kunder som ringer bare én eller få ganger, kanskje med lange mellomrom. Til dem har han et klart budskap:

«Forsvinner ikke sykdommen med det første bønneskudd, må du ikke vente et par måneder før du tar neste skudd. I vår verden ville fienden ha inntatt store deler av landet hvis den eneste motstanden han møtte var bare ett skudd, og det neste skuddet kom to måneder senere.»

Altså: Jo oftere du ringer (for 14 kroner per minutt), jo større er sjansen for å bli frisk.

Og er du ikke syk i det hele tatt, kan du også ringe:

«Og til deg som er frisk: Ta noen minutter hver dag og be om beskyttelse mot å få kreft eller andre sykdommer. Lytt til min andakt SOS Helse. Her ber jeg om beskyttelse mot sykdom: 820 750 05. Det er bedre å forebygge sykdom og derved unngå å bli syk enn å bli syk og så søke forbønn.» Teletorgprisen for Guds beskyttelse er også 14 kroner per minutt.

Problemene: Pedersens virksomhet er antakelig ikke ulovlig. Også alvorlig syke mennesker har rett til å kjøpe Pedersens tjenester. Vi andre, og pressen, har imidlertid like stor rett til å undersøke og kritisere Pedersens virksomhet. For den er høyst problematisk.

Pedersen omtaler cellegift og stråling mot kreft som «barbarisk» og hevder at hans «resultater med Guds kraft er mye større». Han forteller i bladet sitt om anonyme pasienter som han skal ha helbredet for kreft og andre alvorlige sykdommer:

«En kvinne som hadde hiv, ringte meg om lag 40 ganger. Da skjedde det noe i kroppen. To nye blodprøver viste at hun var blitt frisk. Det er 21 år siden. Hun lever i beste velgående. Hadde kvinnen gitt opp underveis, ville hun ganske sikkert ha vært død nå.»

Det er rimelig å anta at slik propaganda kan føre til at pasienter velger Pedersens teletorg framfor sykehusets behandling. Særlig fordi han insisterer på at pasientene så veldig enkelt «selv kan ta initiativet til sin helbredelse» ved å kjøpe hans teletorgtjenester.

«Ikke bare sitt hjemme og vent på at helbredelsen skal falle ned i fanget ditt uten at du selv tar initiativet til din helbredelse. For at du skal bli kvitt kreften, må du gjøre ditt (komme) - så vil Gud gjøre sitt (gi deg legedom).»

Hvor er kirken? Jeg er ingen teolog eller kirkegjenger. Likevel forundrer det meg at Den norske kirke virker likegyldige overfor Pedersen. Noen steder får han til og med leie kirkebygg til sine mirakelmøter. Ser ikke Kirken Pedersens business som iallfall litt ukristelig?

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer