KOMMENTARER

I offentlighetens interesse

«For alt vi har og alt vi er», sier Forsvarets reklame. Tenk på det når stemmene telles opp i Nigeria, skriver Kristoffer Egeberg.

I offentlighetens interesse
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

ÅPENHET i offentlig forvaltning er en av de viktigste grunnsteinene i vårt demokrati. Som borgere har vi rett til å vite hva våre folkevalgte og deres ansatte gjør på vegne av deg og meg. Vi har krav på å vite hvordan de forvalter fellesskapets verdier. Og det er pressens oppgave å avdekke kritikkverdige forhold.

Dette er ikke bare prinsipper. Det er loven.

Det er ett år siden jeg startet arbeidet med de såkalte «Nigeria-båtene». Saken handler om hvordan Forsvaret har drevet fordekt storhandel med private sikkerhetsaktører slik at minst ti store marinefartøy har havnet hos paramilitære styrker i Vest-Afrika. Bak ryggen til det norske folk ble tidligere norske krigsskip solgt til en beryktet krigsherre i Nigeria. Han har nå makt til å strupe landets enorme olje- og gasseksport, og har lovet å bruke den om ikke president Goodluck Jonathan vinner valget, som avholdes i dag.

I DOKUMENTER som verken ble journalført eller gjort tilgjengelig for offentligheten, skjulte det seg en historie om hvordan de salgsansvarlige i Forsvaret og sivile samarbeidspartnere drev en handel som trolig har brutt med nasjonale og internasjonale regler for eksport av forsvarsmateriell, tolloven, forvaltningsinstruksen og anbudsreglementet. Det er ikke jeg som påstår dette, men de eksterne granskerne fra revisjonsselskapet PwC, som ble satt på saken etter Dagbladets første avsløringer. Forsvarsdepartementet rykket inn og tok full kontroll. All informasjon ble strupet. Innsynskrav ble avslått og motarbeidet. Også der var det dokumenter som ikke tålte offentlighetens lys.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer