KOMMENTARER

Tomas Tranströmer overbeviste meg om at jeg skulle bruke livet mitt på å skrive dikt

Poeten med de lysende metaforene døde torsdag, 83 år gammel.

NOBELPRISVINNER: 10. desember 2011 mottok den svenske poeten Tomas Transtromer Nobelprisen i litteratur. Han døde torsdag denne uka, 83 år gammel. Foto: NTB SCANPIX / EPA/HENRIK MONTGOMERY
NOBELPRISVINNER: 10. desember 2011 mottok den svenske poeten Tomas Transtromer Nobelprisen i litteratur. Han døde torsdag denne uka, 83 år gammel. Foto: NTB SCANPIX / EPA/HENRIK MONTGOMERY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Han er et av poesiens helt unike navn, på høyde med de største i sjangerens historie. Han er forfatteren som overbeviste meg om at jeg skulle bruke livet mitt på å skrive dikt.

«Selv et originaldikt utgjør en oversettelse... et forsøk på å virkeliggjøre det opprinnelige diktet. Kjærligheten til poesien og viljen til å gi ord til disse usynlige tekstene beseirer oppfatningen om oversettelsens umulighet», har Tomas Tranströmers sagt om eget oversetterarbeid.

Det er en vel så treffende beskrivelse av hans egen poetiske praksis.

Da han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 2011, var det med følgende begrunnelse: «For at han i fortettede, gjennomlyste bilder gir oss ny tilgang til det virkelige».

Poesikjennere jublet jorda rundt. Tranströmers dikt er oversatt til over seksti språk, kommuniserer på tvers av landegrensene og taler til flere generasjoner.

Tranströmer gjestet Bjørnsonfestivalen i Molde i 1999. Han satt i rullestol, preget av hjerneslaget som rammet han åtte år tidligere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer