Historisk parade av klassiske mysterier

De fire første av i alt 100 er ute før påske.

FØRST UT: Dorothy L. Sayers, som skapte den kjente krimhelten Lord Peter Wimsey, er en av fire forfattere i den første bolken i Bokvennens nye kriminalromanbibliotek. «Dødsklokkene» (1934) er oversatt av Rune Larsstuvold. Foto: AP/Dagbladet
FØRST UT: Dorothy L. Sayers, som skapte den kjente krimhelten Lord Peter Wimsey, er en av fire forfattere i den første bolken i Bokvennens nye kriminalromanbibliotek. «Dødsklokkene» (1934) er oversatt av Rune Larsstuvold. Foto: AP/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For snart 50 år siden sendte Gyldendal ut første bind av sin legendariske svarte serie, inspirert av den franske Serie Noire, som startet i 1945. Dette ble den hittil største samlingen av kriminalromaner i Norge.

I 1967 startet det hele, med Len Deightons spionroman «Likferd i Berlin». Fram til utpå 1980-tallet kom over 200 bøker, fra kriminalromanens begynnelse med Edgar Allan Poe og vår egen Maurits Hansen til rykende ferske bøker av Sjöwall & Wahlöö og deres norske etterfølgere Gunnar Staalesen og Jon Michelet. Begge disse to krimdebuterte i pocketformat i Den svarte serie.

I disse dager legger forlaget Bokvennen ved initiativtaker Kristina Quintano grunnsteinen til et byggverk med en lignende ambisjon. Redaktør for serien er Nils Nordberg, som også var sentral i forbindelse med Den svarte serie, sammen med forlagsredaktørene Sigmund Hoftun og Kari Jacobsen, samt universitetslektor Kjell Heggelund.

Mye er likevel forskjellig. For det første tar man sikte på å utgi et bibliotek som speiler fortidas storhet. I alt 100 bøker, ti hvert år fram til 2025. For det andre blir bøkene utgitt med stiv perm. Coverne har skrift og forsideillustrasjon i gull, mot svart bunn. Dekoren signaliserer at bøkene er hentet fra en gullalder, dessuten at innholdet er mørkt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer