DEBATT

Mennesket bak monsteret

Vi har sett på ekstremistene som monstre, men hva er vi som har lukket øynene for deres utfordringer i livet?

Atif Jamil (t.v.), Faten Mahdi Al-Hussaini og Yousef Assidiq etter å ha gitt råd om forebygging av radikalisering og ekstremisme til statsminister Erna Solberg
Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Atif Jamil (t.v.), Faten Mahdi Al-Hussaini og Yousef Assidiq etter å ha gitt råd om forebygging av radikalisering og ekstremisme til statsminister Erna Solberg Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi leser om monsterne hver dag. De skyter, plyndrer og dreper. Vi leser om ekstremister, jihadister og terrorister. Vi diskuterer hvordan vi kan straffe dem, beskytte oss mot dem og forebygge radikalisering og ekstremisme — men alt for sjeldent snakker vi om hvordan monsteret ble skapt. Hva er det som ligger bak?I møte med det vanskelige og ubehagelige har vi selv erfart hvor lett det er å gå for de enkle løsningene. Vi fordømmer, tar avstand og finner frem moraliserende pekefingre for å argumentere for ekstremistenes umenneskelighet og vår egen godhet. Fremfor å se hele mennesket finner vi feil vi kan bruke for å avskrive hele deres moral og menneskeverd.

I frykt for et uforståelig virkelighetsbilde så skyver vi de med et avvikende syn unna. Vi gjør det når vi roper «ingen rasister i våre gater» og vi gjør det når vi vil kaste ut islamister som er født og oppvokst her. Hva godt har det gjort samfunnet vårt at vi skyver de med utradisjonelle og upopulære meninger ut av fellesskapet og inn i miljøer der det kun er plass til andre med samme syn? De som er marginalisert og føler seg utenfor blir dyttet ennå lenger ut av samfunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer