DEBATT

Beklager, Laane, du er avslørt

- Du klarer ikke å påvise Borrelia og Babesia i blod på en gyldig måte.

BØR BE OM UNNSKYLDNING:  Lege og epidemiolog Preben Aavitsland ber pensjonistkollegaer Mysterud og Laane legge seg flate og be om unnskyldning for å ha gitt folk uriktige diagnoser. Foto: Håkon Eikesdal
BØR BE OM UNNSKYLDNING: Lege og epidemiolog Preben Aavitsland ber pensjonistkollegaer Mysterud og Laane legge seg flate og be om unnskyldning for å ha gitt folk uriktige diagnoser. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Pensjonert professor Morten Laane er ikke lite frekk når han i Dagbladet 27. mars mener å ha gitt «et verdifullt bidrag» til forskningen om borreliose og samtidig angriper sine kritikere for feil og manglende pasientomsorg.

Historien om Laane og hans pensjonistkollega Ivar Mysterud startet i mai 2013 da de i riksdekkende medier hevdet at de i mikroskopet kunne se Borrelia i blodet til pasienter som legene mente ikke hadde borreliose. Hjulpet av deres kjendispasient Lars Monsen spredte ryktet seg fort, og pasientene strømmet til kjelleren på Universitetet i Oslo. Ut derfra kom de med Laanes mikrofotografier som angivelig viste Borrelia eller Babesia (en annen flåttbåren bakterie) i blodet.

Eksperter var ikke imponert og advarte mot at her måtte noe være feil. Helsetilsynet stoppet virksomheten da en inspeksjon avslørte at forskningen var uforsvarlig og manglet etisk godkjenning, at pasientene ikke hadde samtykket til forskningen, og at Mysterud og Laane ikke overholdt taushetsplikten.

Likevel ga Folkehelseinstituttet Laane muligheten til å demonstrere sine evner med mikroskopet, men denne gang uten å vite om de rundt 50 blodprøvene han undersøkte var fra syke eller friske. Konklusjonen var klar: Laane så flere bakterier i blodet til friske enn syke, og prøvene der han «så» bakterier, var negative med DNA-analyser i flere andre, uavhengige laboratorier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.