DEBATT

Det dødelige narkotikaforbudet

Dagens narkotikapolitikk er klar for skroting, av hensyn til både de svakeste og folk flest.

NORGE 2015:  - Årlig har vi 250 overdosedødsfall. Forbudet gjør blant annet kvalitetskontroll vanskelig, noe som i likhet med smuglersprit av metanol, kan være dødelig, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Jacques Hvistendahl
NORGE 2015: - Årlig har vi 250 overdosedødsfall. Forbudet gjør blant annet kvalitetskontroll vanskelig, noe som i likhet med smuglersprit av metanol, kan være dødelig, skriver Aksel Braanen Sterri. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Debatten om narkotikalovgivningen er i bevegelse. Motivert av solidaritet med rusmisbrukerne har Dagbladets kulturredaktør Geir Ramnefjell gått inn for avkriminalisering og legalisering av flere rusmidler. Mina Gerhardsen i Actis står imidlertid støtt på narkotikaforbudet av hensyn til akkurat den samme gruppen.

Forvirrende hva? Egentlig ikke. Til tross for at Gerhardsen har folket på sin side, er forskningen og argumentene solid på Ramnefjells side. La oss bare se på noen ubestridte fakta:

Norges og andre lands forbud mot narkotika dreper. Forbudet er med på å opprettholde organisert kriminalitet og en industri som «er en av de viktigste kildene til fortsatt krig», ifølge Nupi og Jan Egeland.

Også her hjemme dreper forbudet. Årlig har vi 250 overdosedødsfall. Forbudet gjør blant annet kvalitetskontroll vanskelig, noe som i likhet med smuglersprit av metanol, kan være dødelig.

En mer subtil grunn til at forbudet er skadelig er at det gjør at for mange bruker et mer skadelig rusmiddel enn de ellers ville foretrukket. Det er viden kjent i forskerkretser at alkohol er et av de verre rusmidlene vi har. Om flere kunne brukt andre rusmidler i stedet, som MDMA, psykedelia og til og med cannabis, ville det gitt store gevinster for folkehelsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer