DEBATT

Monsteret bak mennesket

For alle de menneskene som har måttet bøte med livet vil ikke historien om ekstremistenes vanskelige barndom være et godt nok svar.

HVEM ER OFRENE?  — Etter å ha sett bilder av Kobanê etter 164 dager med angrep, halshugginger, ødeleggelser og drap på andre mennesker, så har jeg ikke medfølelse for de som drar for å delta i disse ødeleggelsene. Jeg har hatt lyst til å spørre dem: Hvorfor? Hva har yezidikvinnene gjort deg? Hva har de kurdiske barna gjort deg? Hva straffes de for egentlig? Skriver leder av Agenda X, Seher Aydar. På bildet bæres en yezidikvinne i sikkerhet av kurdiske sikkerhetsstyrker. Foto: NTB Scanpix
HVEM ER OFRENE? — Etter å ha sett bilder av Kobanê etter 164 dager med angrep, halshugginger, ødeleggelser og drap på andre mennesker, så har jeg ikke medfølelse for de som drar for å delta i disse ødeleggelsene. Jeg har hatt lyst til å spørre dem: Hvorfor? Hva har yezidikvinnene gjort deg? Hva har de kurdiske barna gjort deg? Hva straffes de for egentlig? Skriver leder av Agenda X, Seher Aydar. På bildet bæres en yezidikvinne i sikkerhet av kurdiske sikkerhetsstyrker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Yousef Assidiq og Faten Mahdi al-Hussaini skrev innlegget «Mennesket bak monsteret» som ble publisert på Dagbladets bloggportal den 29.mars. De har mange viktige poenger, men blander sammen korta.  

Innlegget er skrevet med gode intensjoner og vil stille samfunnet til ansvar, men de går så langt i sitt forsøk på å vise «mennesket bak monsteret» at det blir for unyansert, det gjør oss blind for den lidelsen mange i Midtøsten nå gjennomlever. Rasisme og voldelige ideologier må konfronteres uansett, men det står ikke i motsetning til å jobbe forebyggende.  

Samfunnsstrukturer som skaper utenforskap, manglende tilbud til ungdom og økende klasseskiller fører til at flere nederst på rangstigen føler seg utstøtt av det norske samfunnet og blir et lett bytte for dem som aktivt vil rekruttere dem. Derfor er vi helt enige om at det forebyggende arbeidet er viktig. Jeg jobber selv med ungdom og vet veldig godt hvordan samfunnet kan dytte noen ut, men jeg slutter ikke å ansvarliggjøre folk for deres handlinger av den grunn.  

På Agenda X jobber vi forebyggende på alle områder. Vi bruker vår bagasje som verktøy til å hjelpe andre ungdom. Identitet og tilhørighet er viktige verktøy til å forhindre utenforskap. Vi bevisstgjør ungdom i å finne sine egne styrker i møte med de valgene man må ta, og hvordan det å finne sin identitet ruster en til å ta de riktige valgene. Gjennom strategisk oppfølging og aktiviteter sosialiserer vi ungdommene til å se på seg selv som en ressurs framfor en flerkulturell belastning. Vi bruker positive og negative erfaringer fra egen oppvekst i det forebyggende arbeidet med ungdom. Det er viktige elementer i å forebygge de faktorene som gjør ungdom sårbare for rekruttering inn i skråplansmiljøer og som fører til valg med negative konsekvenser.  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer