KOMMENTARER

Hvordan ble fargeleggingsbøker den nye, store trenden blant voksne?

Kreativitet med begrensninger.

SUKSESSILLUSTRATØR: Skotske Johanna Basford har gjort millionbutikk av sine fargeleggingsbøker for voksne. Foto: GYLDENDAL / LAURENCE KING PUBLISHING
SUKSESSILLUSTRATØR: Skotske Johanna Basford har gjort millionbutikk av sine fargeleggingsbøker for voksne. Foto: GYLDENDAL / LAURENCE KING PUBLISHING Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Har vi gått i barndommen?

Det har vært mye snakk om voksne som leser ungdomsbøker. Men den siste store boktrenden er langt mer barnslig. Den handler om fargelegging — for voksne.

De to øverste bøkene på Amazons bestselgerliste for øyeblikket, uansett sjanger, er signert den skotske illustratøren Johanna Basford. Hennes «Secret Garden» og «Enchanted Forest» har fått over én million voksne mennesker til å gripe til farbeblyantene.

Bøkene er utgitt på norsk, med høye opplag også her. De består utelukkende av romantiske svart/hvite blomstermønstre: Rosebusker, blomsterkranser og forskjønnede dyr og fugler i perfekt symmetri. Klare til å våkne til liv ved hjelp av en tålmodig leser, unnskyld, fargelegger.

Bildene får meg til å tenke på en episode i siste sesong av «House of Cards», der det hvite hus har fått utvekslingsbesøk av tibetanske munker. Hver dag spaserer presidenten forbi dem, mens de står krokbøyd og drysser farget pulver over et bord i en intrikat mosaikk. Når bildet endelig er ferdig, feier de alt sammen vekk og ødelegger en hel måneds nitid arbeid. I tv-serien er det et overtydelig bilde på alle tings forgjengelighet. Men for munkene var det prosessen som var viktig, ikke målet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer