Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Står fast mot NRK-lisens

NRK bør bli et kommersiellt selskap.

BUSINESS: Bør TV-kanalen på Marienlyst bli et kommersiellt selskap?  FOTO: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/DAGBLADET
BUSINESS: Bør TV-kanalen på Marienlyst bli et kommersiellt selskap? FOTO: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/DAGBLADET Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For FrP er det avgjørende at regjeringen våger å tenke nytt både om NRKs rolle, om allmennkringkasteroppdraget og om finansiering av kanalen i den nye kringkastingsmeldingen. Primært ønsker vi å selge statens eierskap i NRK, innlemme kringkasteren i konsesjonsordningen, og dermed likestille NRK med de andre allmennkringkasterne - TV 2, Radio Norge og P4. Slik kan vi avskaffe lisensen, og omgjøre NRK til en kommersiell allmennkringkaster på lik linje med de andre.

Vi kan trygt slå fast at Høyres mediepolitiske talsmanns høyttenking om egen nettavgift for NRK verken har, eller vil få FrPs støtte. Om FrP ikke i denne omgang lykkes med å fjerne lisensen, er våre absolutte krav at den usosiale avgiften skal senkes og at NRKs rolle skal tydeliggjøres.

Hovedargumentet for å opprettholde NRKs særlige posisjon har alltid vært kringkastingsoppdraget som allmennkringkaster. FrP er enig i at dette er et viktig samfunnsoppdrag som må videreføres. Vi er derimot ikke enige i at det nødvendigvis må være NRK som gjør dette, ei heller at dette oppdraget må finansieres med en direkteskatt, som lisensen er.

I dag er det mulig å overlate dette til komersielle aktører. Faktisk er det til en viss grad allerede gjort - I tillegg til NRK, har vi også tre kommersielle allmennkringkastere: TV 2, Radio Norge og P4. Disse tre har i dag konsesjon til å drive med allmennkringkasting, konsesjoner som stiller krav som i stor grad gjenspeiler NRKs allmennkringkastingsforpliktelser.

NRK-lisensen var kanskje rettferdig på den tiden da NRK var eneste alternativ. Nå befinner vi oss i en annen tid med et rikt mangfold av medier. Forbrukerne kan nå velge vekk NRK til fordel for andre medier, men eier de en TV må de fremdeles betale NRK-lisens. Dagens organisering og finansiering av NRK er usosial, utdatert og konkurransevridende overfor andre medier. FrP vil rydde opp i skjevhetene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!