DEBATT

Ingen går i fakkeltog for unge menn

Når skal gutteforeldre våkne opp og protestere?

SABOTASJE:  Høyrefeminister har allerede startet nedbyggingen av farspermisjonen. Av ideologiske grunner saboterer de det eneste virkelig virksomme likestillingstiltaket som har vært rettet mot menn og deres forhold til barn og familie, skriver kronikkforfatter. Foto: NTB scanpix
SABOTASJE: Høyrefeminister har allerede startet nedbyggingen av farspermisjonen. Av ideologiske grunner saboterer de det eneste virkelig virksomme likestillingstiltaket som har vært rettet mot menn og deres forhold til barn og familie, skriver kronikkforfatter. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan er gutter blitt tapere i den norske skolen? Det kan virke som ingen tar tak i det faktum at det skolen tilbyr gutter tydeligvis ikke fungerer for dem. Karakterforskjellen mellom gutter og jenter er alarmerende allerede i ungdomsskolen. Skolesystemet er preget av feminisering. Kvinnelige lærere identifiserer seg lettere med jenter. Gutters atferd blir lett definert som negativ og uønsket slik at de allerede tidlig opplever negativt samspill med skolen. Under 2/3 av guttene fullfører videregående på normert tid.

I gjennomsnitt utgjør menn bare ca. 10 prosent av personellet i barnehager, og ca. 20 prosent i barneskoler. Hvorfor tar man ikke i bruk kvoteringsredskapet i lærerutdanningen eller i lege- og psykologutdanningen der man for tiden finner 75- 90 prosent kvinner? Kvotering anvendes fremdeles i stor utstrekning for kvinner i høyere utdanning selv om 66 prosent av studentene ved UiO er kvinner, bare 34 prosent menn!

Man må spørre seg: Er gutter plutselig blitt så mye dummere de siste tiår? Er det tilfredsstillende å forklare problemet med at de er late og uengasjerte? Om skjevfordelingen var omvendt, ville man ha godtatt dette i et moderne Norge? Når skal gutteforeldre våkne opp og protestere? Vi vet at gutter med ressurssterke foreldre klarer seg, kanskje er dét grunnen til at vi ikke hører noe.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer