LEDER

Demokrati for eliten

Folkestyre uten innbanding.

VIL BEGRENSE INNSYN: Ingjerd Schou (H)
VIL BEGRENSE INNSYN: Ingjerd Schou (H) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Nokså stille og forsvarlig innpakket i juridisk knot — har stortingspolitikere fra Høyre, Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre fremmet et lovforslag som vil strupe lokaldemokratiet.

Representantene for de fem partiene vil endre offentlighetsloven slik at byrådene kan hemmeligholde dokumenter og sakslister som skal opp i byrådenes forberedende møter. Det betyr at alle saker som diskuteres på et tidlig stadium, eller saker som stanses eller legges til side, kan holdes hemmelig for innbyggerne.

Kommuner som styres av byråd har lenge praktisert slikt hemmelighold. Dette er i strid med offentlighetsloven, noe som er fastslått av både Sivilombudsmannen og Lovavdelingen i Justisdepartementet. I stedet for å rette seg etter loven, vil politikere fra de fem partiene endre den slik at hemmeligholdet kan fortsette.

Begrunnelsen koker ned til makelighet og effektivitet. Saksbehandlingen kan foregå uten innblanding og driften blir derfor mer effektiv. Det vises til at regjeringen, og kommuner med som er styrt etter formannskapsmodellen, praktiserer slikt hemmelighold.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer