LEDER

En god begynnelse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Oljefondet er en av verdens største investorer og eier 1,4 prosent av alle børsnoterte aksjer i verden. Med stor makt følger også stort ansvar, en plikt til etiske investeringer.

Derfor er det gledelig at Venstre under sitt landsmøte i helga lanserte nye forslag til uttrekkskriterier for Statens Pensjonsfond Utlands (SPU) investeringer i kull- og petroleumsselskaper. Partiet har gjort jobben som det regjeringsutnevnte ekspertutvalget fikk i oppdrag, men ikke gjorde: Se konkret på hva slags kriterier som kan legges til grunn.

Forslaget setter presise krav til selskapene som er enkle å forholde seg til. Det er konstruktivt å trekke en linje for å definere «verstingene» - de som produserer kull, olje og gass på en særlig forurensende måte, framfor å utelukke hele sektoren.

Å fordele risiko er sunn investering. Det er rasjonelt å gjøre SPUs investeringer minst mulig avhengige av utviklingen i petroleumsindustrien, når norsk økonomi for øvrig er så avhengig av oljeprisen. Oljefondet har dessuten på eget initiativ allerede trukket seg ut av en lang rekke selskaper relatert til kull og tjæresand. Intensjonene i Venstres forslag er svært gode.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer