KOMMENTARER

Rødhettene og ulvemennene

Iblant gjør menn seksuelle fremstøt som blir avvist av kvinner. Det er sjelden noe stort problem eller en del av en undertrykkende struktur.

EN PROBLEMATISK STRUKTUR?: Trygdekontorets kritikere mener å se en skadelig samfunnsstruktur der det å være kvinne betyr å være utsatt for stadig seksuell aggressivitet fra menn. Men det er mange kvinner som ikke kjenner seg igjen i denne virkelighetsbeskrivelsen. Foto: Scanpix.
EN PROBLEMATISK STRUKTUR?: Trygdekontorets kritikere mener å se en skadelig samfunnsstruktur der det å være kvinne betyr å være utsatt for stadig seksuell aggressivitet fra menn. Men det er mange kvinner som ikke kjenner seg igjen i denne virkelighetsbeskrivelsen. Foto: Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er litt rart at vi lever i samme land. Jeg leser meg opp på innleggene fra enkelte kvinnelige kritikere av Trygdekontoret og den intenst omdiskuterte pornografi-sketsjen deres, og forundres over at det å gå gjennom gatene i en norsk by i 2015, kan fremstå så forskjellig. Cathrin Svanevik Frøyen og Heidi Helene Sveen beskriver i sine innlegg i Aftenposten et landskap der kvinner nærmest er lysende rødhetter i en skog av trakasserende ulver og invaderende blikk. Hån og krenkelser av deres kjønn og seksualitet er noe som skimrer mot dem, direkte eller indirekte, fra alle kanter.

Det er ingen grunn til å betvile at det ligger reelle personlige erfaringer bak disse virkelighetsbeskrivelsene. Men når dette fremstilles som et ubestridelig samfunnsproblem, noe alle har et ansvar for å rydde opp i, er det til å stusse over. Verken jeg eller noen av kvinnene jeg snakker fortrolig med, ville noen gang beskrevet hverdagen vår på den måten.

Ganske mange har opplevd uønsket, påtrengende seksuell oppmerksomhet. Det er svært ubehagelig når det skjer. Hvis det kommer fra en sjef eller trener, er det en vemmelig og vanskelig situasjon, som kan være ødeleggende hvis det varer. Men det hører virkelig med til sjeldenhetene. Så finnes det komplimenter og oppsjekkingsforsøk som det ikke er noe galt med, annet enn at kvinnene de er rettet mot, ikke vil ha dem. Også her er det uhyre sjelden at mannen det gjelder, ikke gir seg hvis kvinnen trekker seg unna eller i verste fall må si i klartest at hun ikke er interessert. Å bli plystret eller ropt etter på gaten, er vel strengt tatt noe det er mulig å holde ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer