DEBATT

På fem år har to av femten norske tv-fortellinger handlet om kvinner

Hvorfor er det slik? Vil vi ikke se kvinnene?

HVOR ER DE?  - Vi har ingen Birgitte Nyborg, Hannah Horvath, Claire Underwood, Carrie Mathison eller Sara Lund på norsk. Hvorfor er det slik? Vil vi ikke se dem? Spør kronikkforfatterne. Bildet viser skuespiller Lena Dunham i rollen som Hannah Horvath i TV-serien «Girls». Foto: NTB Scanpix
HVOR ER DE? - Vi har ingen Birgitte Nyborg, Hannah Horvath, Claire Underwood, Carrie Mathison eller Sara Lund på norsk. Hvorfor er det slik? Vil vi ikke se dem? Spør kronikkforfatterne. Bildet viser skuespiller Lena Dunham i rollen som Hannah Horvath i TV-serien «Girls». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

- A female lead in her fiftees? Nobody wants to see that.

Vi hadde akkurat presentert «Frikjent» for en kjent, amerikansk serieskaper, under en seanse som skulle hjelpe vår norske seriedrøm mot produksjon, seertall og suksess. Vi hadde nettopp fortalt ham at motstykket til vår mannlige hovedkarakter, skulle være en kvinne. En voksen, mektig kvinne. En kvinne som skulle livet gjøre surt for vår mannlige protagonist gjennom ti episoder - uten å ønske å ligge med ham. - That is a problem, var amerikanerens konklusjon. - A huge problem.

Lettere rystet forlot vi likevel møtet i trygg forvissning om at så galt er det ikke her. I Skandinavia, og ikke minst i likestillingslandet Norge, er publikum godt vant med å se alle slags folk på tv, så lenge historien de forteller er god. Nå viser det seg at vi tok feil.

For det brede, norske publikum vil visst heller ikke se historier om kvinner på tv. I alle fall hvis vi skal tro tallene fra nrk.no, som med sin gjennomgang av Norsk filminstitutt (NFI) sine tildelinger til dramaserier de siste fem årene, har avdekket en oppsiktsvekkende kjønnsfordeling. Kun to, av i alt femten produksjoner, har en klar, kvinnelig hovedrolle.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer