DEBATT

Om konkurransen fra NRK

Det er grunn til å tro at nettavisen på NRK.no truer mediemangfoldet. Men jeg skal foreslå et kompromiss.

VIRKELIGHETSFJERN?  - Det virker som om mange forskere lar konklusjonene sine farges av at de i utgangspunktet er NRK-venner, skriver redaktør i Minerva, Kristian Meisingset.  Foto: Nina Hansen
VIRKELIGHETSFJERN? - Det virker som om mange forskere lar konklusjonene sine farges av at de i utgangspunktet er NRK-venner, skriver redaktør i Minerva, Kristian Meisingset. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Under tittelen «Adjøss, virkelighet!» skriver stipendiatene Magnus Hoem Iversen og Eirik Nymark Esperås i Dagbladet at undertegnedes kritikk av nettavisen til NRK.no er virkelighetsfjern.  

Hovedspørsmålet er følgende: Truer NRKs nettavis mediemangfoldet ved å ha en uheldig konkurransevridende effekt? Det mener undertegnede, mens Iversen og Esperås mener at man ikke har belegg for å hevde det.  

Man kan svare på spørsmålet i to omganger:  

1. Er NRKs nettavis en konkurrent til andre nettaviser? Iversen og Esperås henviser til den aktuelle rapporten fra forskningsmiljøet SNF ved Norges Handelshøyskole, som svarer nei på spørsmålet.  

Forskerne ved SNF mener å vise at NRK.no ikke er en «nær konkurrent» til de andre. De bruker en korrelasjonsanalyse som måler i hvilken grad variasjoner i lesertallet korrelerer mellom VG.no, Dagbladet.no og NRK.no, og de finner at korrelasjonen er større mellom VG og Dagbladet enn mellom NRK og de andre to.  

Det kan imidlertid hende at den metoden ikke er tilstrekkelig. Et annet studie fra prosjektet MONC ved Universitetet i Bergen i 2012 slår fast at forsiden på NRK.no antyder at «NRK opererer i direkte konkurranse med kommersielle, nasjonale nyhetsaktører på nett».  

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer