LEDER

Politiets prioritering

Det er påfallende hva politiet ikke prioriterer.

TRAFFICKING:  Anders Anundsen.
TRAFFICKING: Anders Anundsen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Norske politikere lovet å øke innsatsen mot internasjonal menneskehandel i Norge. Det var en av flere løfter i forbindelse med innføringen av sexkjøploven som blant annet har som mål å hindre trafficking. Ofrene skulle beskyttes og få oppholdstillatelse mot å samarbeide med politiet. Men politiet henlegger nesten alle anmeldelser av bakpersoner, avslører NRK Brennpunkt. Konsekvensen er at kvinnene blir sendt ut av landet.

Ifølge Brennpunkt mottok politiet i fjor 36 anmeldelser for menneskehandel i forbindelse med prostitusjon. Til nå har de bare tatt ut to tiltaler. 22 saker er henlagt, 12 er fortsatt under etterforskning. Kvinner som har samarbeidet med politiet frykter for represalier og sine liv. De er om mulig havnet i en enda verre situasjon, fordi de stolte på norske myndigheter.

Sakene er krevende å etterforske, slik all internasjonal kriminalitet er. Ofrene har som regel mangelfull kunnskap om bakpersonene, og politiet må samarbeide med land hvor menneskehandel er omfattende. Brennpunkt kan likevel avsløre slett politiarbeid når redaksjonen enkelt klarer å oppspore en bakkvinne i en sak politiet henla, fordi offeret var analfabet og ikke kunne stave navnet. Det er grunn til å spørre om politiet prioriterer denne type etterforskning som ikke pynter oppklaringsstatistikken. Fagfolk som er ansatt for å bistå ofrene med anmeldelser, sier det er et etisk dilemma når de vet at anmeldelsen høyst sannsynlig blir henlagt og ofrene sendt ut.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer