KOMMENTARER

Det finnes ikke noe Miljødirektorat

De mener gruvedumpingen skader miljøet, men tillater det på grunn av arbeidsplassene.

FJELLET: Dette fjellet i Vevring i Naustdal kommune kan bli omgjort til rutilgruve. Avfallet skal dumpes i Førdefjorden under. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
FJELLET: Dette fjellet i Vevring i Naustdal kommune kan bli omgjort til rutilgruve. Avfallet skal dumpes i Førdefjorden under. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen har i dag har gitt Nordic Mining tillatelse til å lage sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden. Gruveselskapet får tillatelse til å etablere et åpent dagbrudd i Engebøfjellet og deponere 250 millioner tonn stein, støv og kjemikalier i sjøen i 50 år. Det blir en 170 meter høy avfallshaug under vann i et område på tre kvadratkilometer.

Det er Miljødirektoratets anbefaling som er grunnlaget for regjeringens tillatelse. Ja, Miljødirektoratets. Hvis du trodde at Miljødirektoratets jobb var å være miljøets advokat, ene og alene, tok du feil.

Direktoratet mener fortsatt at fyllinga vil ødelegge økosystemet der det ligger. De er bekymret for bunnfauna, blålange, pigghå, kysttorsk og ål, både blålange, pigghå og ål er utrydningstruet. Derfor gikk direktoratet imot deponiet da de ga en ren miljøfaglig uttalelse i november i fjor.  

Men i vinter ba klima- og miljøminister Tine Sundtoft direktoratet om å komme med en vurdering der de også tok inn andre samfunnsmessige hensyn. Rapporten direktoratet leverte i februar har vært unntatt offentlighet fram til den ble framlagt sammen med regjeringens beslutning i dag. I den nye rapporten er konklusjonen en annen. Etter å ha veid interessene mot hverandre, mener Miljødirektoratet at utslippstillatelse bør gis, på strenge vilkår, av hensyn til de forventede skatteinntektene og de forventede arbeidsplassene, et par hundre lokalt og opp i mot 500 nasjonalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer