DEBATT

Bunnsolid ansvarsfraskrivelse

I en tid der vi trenger et fast fundament for å bygge opp nye arbeidsplasser og verdiskaping som sikrer velferd for framtida, holder Arbeiderpartiet fast på en modell de vet står på vaklende grunn.

Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, skriver fra seg ansvaret, mener Heidi Nordby Lune (H). Foto: Bjørn Langsem
Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, skriver fra seg ansvaret, mener Heidi Nordby Lune (H). Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er mange som er nysgjerrige i forkant av Arbeiderpartiets landsmøte. Vil regjeringens fremste opposisjonsparti komme med oppdaterte svar på utfordringene Norge står ovenfor, eller kun reversere regjeringens politikk? Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, gir oss langt på vei svar når han i Dagbladet mener regjeringen fører landet i gal retning.

I Trontaledebatten etter regjeringsskiftet i 2013 slo Arbeiderpartiets Trond Giske fast at norsk økonomi var bunnsolid. Dette til tross for at DnBs administrerende direktør, Rune Bjerke, rett før regjeringsskiftet mente at norsk økonomi var på vei fra full gass til halv fart. Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea viste at Norge aldri hadde hatt en så sterk forverring av konkurranseevnen som i årene under de rødgrønne. Samtidig økte todelingen av norsk økonomi, med investeringer på 200 milliarder kroner i oljerelatert næring mot bare 20 milliarder på fastlandet det siste året med rødgrønn regjering. Bunnsolid?

Arbeiderpartiet hadde det største økonomiske handlingsrommet en norsk regjering noen gang har hatt. I stedet for å bruke handlingsrommet til nødvendige omstillinger, økte de offentlige utgifter uten andre synlige resultater enn den rødgrønne frasen om «historisk høye bevilgninger». De 12 000 nye sykehjemsplassene ble til 567. Det var 15.000 flere fattige barn i Norge ved regjeringsskiftet i 2013 enn i 2005.

Perspektivmeldingen Arbeiderpartiet selv la fram i 2013 viste nettopp at den norske sosialdemokratiske modellen ikke er bærekraftig på sikt, og at den norske stat vil mangle 150 milliarder kroner i 2060 dersom vi fortsetter som Arbeiderpartiet vil. Da meldingen ble lagt fram, mente daværende finansminister Sigbjørn Johnsen at for å unngå en for stor belastning på framtidige generasjoner bør arbeidstilbudet økes over tid. Når dagens regjeringen tar ansvar og gjennomfører moderate endringer i tråd med dette, begynner Jonas Gahr Støre å snakke om å skadebegrense regjeringens politikk.

Arbeiderpartiet framstår som uklare, avventende og lite villig til å ta stilling til noen av de viktigste reformene Norge står ovenfor, enten det er en bedre organisering av offentlige tjenestetilbud gjennom kommunereformen eller en styrking av sikkerhet og beredskap gjennom politireformen. Dette gir en ny retning for Norge. En mer framtidsretta retning. I en tid der vi trenger et fast fundament for å bygge opp nye arbeidsplasser og verdiskaping som sikrer velferd for framtida, holder Arbeiderpartiet fast på en modell de vet står på vaklende grunn. Det er ikke bunnsolid. Det er bunnsolid ansvarsfraskrivelse.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer