Kritikken har vært i krise siden tidenes morgen

Er en kritiker det samme som en anmelder?

BØKER I KØ: En anmelders bokhylle er ofte stappfull med bøker som skulle vært lest og omtalt. Dette er et utsnitt av hylla til en kjent norsk bokanmelder. Foto: Mette Møller / Dagbladet
BØKER I KØ: En anmelders bokhylle er ofte stappfull med bøker som skulle vært lest og omtalt. Dette er et utsnitt av hylla til en kjent norsk bokanmelder. Foto: Mette Møller / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Litteraturkritikken er i krise. Uavlatelig. Akkurat som klimaet, landbruket og polprisene. For å parafrasere dansken Storm P?s kjente utsagn om været: «Alle snakker om kritikken. Men ingen gjør noe med den.»

Den danske humoristen er også kjent for uttrykket: «Kritikeren er kunstens svigermor.» Gjelder det den dårlige kritikeren? Eller den gode?

Kritikk kommer fra gresk, krinein, å bedømme eller sjelne mellom det som er sant og det som er løgn. Kritikken veier argumenter uten å blindt gå god for eller like halsløst forkaste sitt objekt.

I forbindelse med litteratur, kan vi kanskje si at kritikk kan leses som en slags prosedyre, der både anklager, forsvarer (og dommer) kommer i til orde i en og samme tale.

Til enhver tid — med større eller mindre styrke — foregår en debatt om kritikkens kvalitet. Aftenpostens kulturredaktør Sara Sørheim skrev i et innlegg for noen uker siden at hun er ute etter «tekster som dyrker refleksjon og tenkning, og som kan se litteraturen i et større perspektiv enn den enkelte utgivelsen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer