DEBATT

Medisinere et bedre folk?

I stedet for å se verden og menneskeheten i hvitøyet, søker Aksel Braanen Sterri tilflukt i farmasien.

LØSNINGEN: Å manipulere menneskets adferdsmønster slik at det blir «mer moralsk», har i virkeligheten stikk motsatt effekt. Det frarøver mennesket sjansen til å handle moralsk i det hele tatt, skriver Håvard Nyhus.
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
LØSNINGEN: Å manipulere menneskets adferdsmønster slik at det blir «mer moralsk», har i virkeligheten stikk motsatt effekt. Det frarøver mennesket sjansen til å handle moralsk i det hele tatt, skriver Håvard Nyhus. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag denne uken skrev Kagge-oppnevnt AP-ideolog og uforbeholden Stephen Pinker-entusiast Aksel Braanen Sterri et innlegg hos Minerva der han tok til orde for å mentalmedisinere mennesker — om nødvendig med tvang — slik at de blir «mer moralske». Helt riktig, jeg kødder ikke. Eller som han skrev i Dagbladet 23. mars: «Vi må forbedre vår moral ved hjelp av gen-seleksjon eller ved hjelp av legemidler.»  

Denne muligheten finnes ikke per i dag, men Braanen Sterri synes at dette «bør være ukontroversielt» siden «mange av oss mangler evnen til å være tilstrekkelige moralske», hvilket igjen gjør oss ute av stand til å adressere (1) klimautfordringen, (2) ekstrem fattigdom og (3) lidelsene vi påfører andre dyr.  

I møte med disse tre utfordringene har menneskeheten simpelthen spilt fallitt, mener Braanen Sterri. Ja, vi har det enkelt og greit ikke i oss. Selv ikke den liberale rettsstaten kan hjelpe oss. Tvert om, den «står i veien». Hvorfor? Jo, fordi den gamle Adam er og blir genetisk disponert for å leve i «små stammesamfunn som konkurrerer med hverandre om knappe ressurser». (Det er som kjent ikke den ting denne sekulære skapelsesmytologien ikke kan forklare.)  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer