DEBATT

Hvorfor utløser ikke avsløringer om TISA-avtalen en regjeringskrise?

Regjeringen vil binde framtidige regjeringer til sin blåblå politikk gjennom en ny handelsavtale.

UTEN KONTROLL?  Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende sier lite om de nye handelsavtalene TISA og TTIP. - Vi er overrasket over hvor lite kontroll politikerne har. - De kan ikke svare på spørsmål, og de nekter å stille i debatt, skriver Petter Slaatrem Titland, leder i Attac.
Foto: NTB scanpix
UTEN KONTROLL? Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende sier lite om de nye handelsavtalene TISA og TTIP. - Vi er overrasket over hvor lite kontroll politikerne har. - De kan ikke svare på spørsmål, og de nekter å stille i debatt, skriver Petter Slaatrem Titland, leder i Attac. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I dag avsluttes den internasjonale aksjonsuka mot de nye handelsavtalene som er i ferd med å ryste demokratiet vårt. Avtalene skal få enda mer fart på kommersialiseringen av samfunnet. I Norge arrangeres over 20 markeringer denne uka, fra Alta i nord til Kristiansand i sør.

Lær deg denne forkortelsen først som sist. Norge er med i forhandlinger om en ny stor handelsavtale som kommer til å begrense det politiske handlingsrommet til våre egne folkevalgte. Trade in Services Agreement (TISA) er avtalen som skal begrense hva slags politikk vi skal ha for tjenestesektoren vår i all framtid. Forhandlerne sitter i Genève denne uken, uten at politikerne har et ord med i laget. Forhandlingsdokumentene er hemmelige. En mindretallsregjering er i ferd med å endre spillereglene for hele Stortinget, mens de nekter oss innsyn.

Vann, kollektivtransport, post, utdanning og helsetjenester er blant sektorene som ligger på forhandlingsbordet for USA, EU og de 23 andre landene. Gjennom TISA-avtalen skal vi forplikte oss til å slippe til utenlandske selskaper i sektorer vi så langt har beskyttet fra konkurranse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer