LEDER

En planlagt katastrofe

Prosjektet har uvanlig store miljøkostnader.

STORT ANSVAR: Miljøvernminister Tine Sundtoft. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
STORT ANSVAR: Miljøvernminister Tine Sundtoft. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Miljødirektoratet har gått imot sine egne faglige råd og anbefalt sjødeponi i Førdefjorden. Gruveselskapet Nordic Mining får tillatelse til å etablere et åpent dagbrudd i Engebøfjellet og deponere 250 millioner tonn gruveavfall, stein, støv og kjemikalier, i sjøen i 50 år. Alt liv på sjøbunnen i deponiet vil gå tapt i de årene deponering skal pågå, deponeringen vil medføre varige endringer i artssammensetningen på fjordbunnen og Miljødirektoratet er bekymret for flere fiskearter.

Årsaken til at Miljødirektoratet og departementene sier ja, er at forekomsten av det etterspurte mineralet rutil er stor i fjellet. Gruven er ventet å gi en verdiskaping på 500 millioner kroner årlig, 100 — 200 arbeidsplasser lokalt og 500 på nasjonal basis.

Planene om å ta livet av en frisk fjord er naturlig nok omstridte. Arbeidsplasser er viktig og all industrivirksomhet har miljøkonsekvenser, men dette prosjektet har uvanlig store miljøkostnader. Det er allerede kjent som norgeshistoriens største, planlagte forurensing. Saken har derfor vakt oppmerksomhet utenfor landets grenser. Det er sterk kost å ødelegge store deler av et økosystem, inkludert gyteområder for utrydningstruede arter, flere tiår fram i tid. Ingen av de såkalt strenge vilkårene til Miljødirektoratet vil forhindre det.

Både Venstre, SV, KrF og Miljøpartiet De Grønne er motstandere av deponiet. Men håpet om å få Stortinget til å gjøre om regjeringens beslutning svant i går, da Arbeiderpartiet stemte for sjødeponiet. Det kom ikke som noen stor overraskelse. Ap?s Trond Giske er selve arkitekten bak mineralstrategien. Venstres Ola Elvestuen og SVs Bård Vegar Solhjell sier likevel at de kjemper videre mot deponiet, og setter sin lit til den folkelige motstanden. De lover å gjøre gruvesaken til en verkebyll for regjeringen. De har ikke klart det hittil.

De som går inn for å dumpe gruveavfall i Førdefjorden tar på seg et stort ansvar. Det er lovet gull ut av grønne skoger og blått hav. Det er å håpe at gevinsten ved å velge gruve foran fjord blir større enn tapet. Saken har vært grundig utredet. Det er i alle fall ingen som kan si at de ikke visste hva de gjorde.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer