LEDER

En planlagt katastrofe

Prosjektet har uvanlig store miljøkostnader.

STORT ANSVAR: Miljøvernminister Tine Sundtoft. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
STORT ANSVAR: Miljøvernminister Tine Sundtoft. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Miljødirektoratet har gått imot sine egne faglige råd og anbefalt sjødeponi i Førdefjorden. Gruveselskapet Nordic Mining får tillatelse til å etablere et åpent dagbrudd i Engebøfjellet og deponere 250 millioner tonn gruveavfall, stein, støv og kjemikalier, i sjøen i 50 år. Alt liv på sjøbunnen i deponiet vil gå tapt i de årene deponering skal pågå, deponeringen vil medføre varige endringer i artssammensetningen på fjordbunnen og Miljødirektoratet er bekymret for flere fiskearter.

Årsaken til at Miljødirektoratet og departementene sier ja, er at forekomsten av det etterspurte mineralet rutil er stor i fjellet. Gruven er ventet å gi en verdiskaping på 500 millioner kroner årlig, 100 — 200 arbeidsplasser lokalt og 500 på nasjonal basis.

Planene om å ta livet av en frisk fjord er naturlig nok omstridte. Arbeidsplasser er viktig og all industrivirksomhet har miljøkonsekvenser, men dette prosjektet har uvanlig store miljøkostnader. Det er allerede kjent som norgeshistoriens største, planlagte forurensing. Saken har derfor vakt oppmerksomhet utenfor landets grenser. Det er sterk kost å ødelegge store deler av et økosystem, inkludert gyteområder for utrydningstruede arter, flere tiår fram i tid. Ingen av de såkalt strenge vilkårene til Miljødirektoratet vil forhindre det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.