DEBATT

NRKs framtid formes nå

Noe må gjøres med NRKs finansiering for å bevare allmennkringkasteren.

NYTT: Tidene endrer seg:  - Det er åtte år siden forrige stortingsmelding om NRK. Den gangen fantes ikke Netflix, få hadde hørt om Facebook og nettaviser var en liten del av mediebildet, skriver Kårstein Eidem Løvaas.
NYTT: Tidene endrer seg: - Det er åtte år siden forrige stortingsmelding om NRK. Den gangen fantes ikke Netflix, få hadde hørt om Facebook og nettaviser var en liten del av mediebildet, skriver Kårstein Eidem Løvaas. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

NRK er Norges viktigste mediehus og den største garantisten for mediemangfold i Norge. NRK er en uerstattelig formidler av norsk kultur og språk, og en hjørnesteinsbedrift som ansetter veldig mange av våre dyktigste journalister - hele 1 av 4 norske journalister jobber i NRK. NRK er dermed også en av garantistene for demokratiet. En av politikernes viktigste oppgaver innen mediefeltet er å sikre at NRK har mulighet til å ivareta disse rollene også i fremtiden.

Det forbauser meg derfor noe at mine utspill blir møtt med så mye motbør, for jeg tror de fleste deler mitt ønske. Etter at jeg for to uker siden tillot meg å tenke litt høyt rundt NRKs framtidige utvikling fulgte Dagbladet godt opp. Geir Ramnefjell var skuffet over at vi ikke hadde noen dristige forslag å by på. Selv foreslo han å tvinge NRK til å ta «strukturelle grep» og at midlene som blir frigjort kan gis til en øvrig presse i nød. Dermed tok han til orde for at deler av lisensen skal kreves inn og fordeles til kommersielle aktører. Det er faktisk ganske dristig.

Kort tid etter fulgte to stipendiater fra UiB opp med en raljering over min skepsis til deler av en forsiktig forskningsrapport som sier at NRK ikke nødvendigvis kommer i veien for andre nettaviser. Dette selv om disse er nødt til å ta betalt for samme tjeneste og har en mindre medieorganisasjon å lene seg på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer