KOMMENTARER

Gi folk gratis heroin

Narkomane dør mens vi diskuterer.

PREMISSLEVERANDØR: Nini Stoltenberg døde før Arbeiderpartiets vedtak om heroinassistert behandling. Det kan redde andre. 
Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet
PREMISSLEVERANDØR: Nini Stoltenberg døde før Arbeiderpartiets vedtak om heroinassistert behandling. Det kan redde andre. Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Noen mennesker kommer aldri til å slutte å ruse seg. De vil ikke, de klarer ikke. Rusen er blitt så viktig for dem at de er villige til å ofre alt. Noen av dem bor på gata, enkelte stjeler fra bestemora si, gjør innbrudd eller prostituerer seg. Jakten på penger og neste skudd blir den altoppslukende tilværelsen. 260 av disse menneskene blir hvert år del av den dystre norske overdosestatistikken.

Det virket politisk umulig, da daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen sa til Dagbladet i 2008 at han vurderte å åpne for å dele ut heroin til de tyngste misbrukerne. Statsråden var kommet på gli etter en lang prat med Karljohn Sivertzen. Nini Stoltenbergs samboer fikk ham til å forstå hvordan rusen heroin gir, er så viktig for noen at det nesten er umulig for dem å gi den opp.

I dag er både Nini og Karljohn døde. Men som faren hennes, Thorvald Stoltenberg, sa lørdag, da Arbeiderpartiets landsmøte gikk inn for heroinassistert behandling: Nini ville blitt glad. Far og datter Stoltenberg har sammen med Arild Knutsen, leder av Foreningen for en human narkotikapolitikk, de siste åra vært de viktigste premissleverandørene i diskusjonen om å gi heroin til de tyngste misbrukerne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer