KOMMENTARER

Gi folk gratis heroin

Narkomane dør mens vi diskuterer.

PREMISSLEVERANDØR: Nini Stoltenberg døde før Arbeiderpartiets vedtak om heroinassistert behandling. Det kan redde andre. 
Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet
PREMISSLEVERANDØR: Nini Stoltenberg døde før Arbeiderpartiets vedtak om heroinassistert behandling. Det kan redde andre. Foto: NINA/HANSEN, Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Noen mennesker kommer aldri til å slutte å ruse seg. De vil ikke, de klarer ikke. Rusen er blitt så viktig for dem at de er villige til å ofre alt. Noen av dem bor på gata, enkelte stjeler fra bestemora si, gjør innbrudd eller prostituerer seg. Jakten på penger og neste skudd blir den altoppslukende tilværelsen. 260 av disse menneskene blir hvert år del av den dystre norske overdosestatistikken.

Det virket politisk umulig, da daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen sa til Dagbladet i 2008 at han vurderte å åpne for å dele ut heroin til de tyngste misbrukerne. Statsråden var kommet på gli etter en lang prat med Karljohn Sivertzen. Nini Stoltenbergs samboer fikk ham til å forstå hvordan rusen heroin gir, er så viktig for noen at det nesten er umulig for dem å gi den opp.

I dag er både Nini og Karljohn døde. Men som faren hennes, Thorvald Stoltenberg, sa lørdag, da Arbeiderpartiets landsmøte gikk inn for heroinassistert behandling: Nini ville blitt glad. Far og datter Stoltenberg har sammen med Arild Knutsen, leder av Foreningen for en human narkotikapolitikk, de siste åra vært de viktigste premissleverandørene i diskusjonen om å gi heroin til de tyngste misbrukerne.

Tenketanken Civita tok nylig til orde for å sette ned et offentlig utvalg med mandat til å foreslå en ny ruspolitikk. Initiativet er godt, men det burde ikke være nødvendig.

Stoltenberg-utvalget, satt ned av Bjarne Håkon Hanssen, men bredt sammensatt av alle politiske farger, fikk nettopp det mandatet. Den gang skrev jeg at jeg håpet utvalget ville se til Danmark, som etter 15 års debatt i 2008 gikk nær enstemmig inn for forsøk med heroinassistert behandling. Arbeiderpartiets landsmøte har til nå virket som et av de vanskeligste stedene å ta denne debatten. Lørdagens vedtak endrer bildet.

Endelig virker derfor en ny narkotikapolitikk og kontrollerte forsøk med heroinassistert behandling faktisk mulig. Venstre er for. SV er for, Miljøpartiet De Grønne er for. Og selv om Høyre i regjering er mot, er Høyre i Bergen for. Regjeringspartiet Frp er mot, men leder Siv Jensen var allerede i 2008 åpen for å diskutere det, og Carl I. Hagen stemte med flertallet for forslaget i Stoltenberg-utvalget

Målet om rusfrihet er flott når det fungerer, men desto mer ødeleggende for dem som ikke klarer det. Erfaringer fra Sveits, Nederland, Tyskland og Canada viser at heroinassistert behandling kan gi samfunnets svakeste en mulighet til å leve et nær normalt liv. Heroinbrukerne fungerer bedre i jobb, blir sjeldnere syke og både rekrutteringen, kriminaliteten og dødeligheten går ned. I tillegg er tiltaket effektivt for de politikerne som er opptatt av narkomane ikke skal prege gatebildet.

Mens vi diskuterer, dør 260 nordmenn hvert år. Nå er det allerede sju år siden Hanssens oppslag i Dagbladet, og fem år siden Stoltenberg-utvalget gikk inn for forslaget. Det blir etterhvert veldig mange tapte liv. Narkomane dør unødig. Når ingenting annet nytter: Gi dem gratis heroin.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer