DEBATT

Derfor er gruvedrift forsvarlig

Miljødirektoratets oppgave er å veie miljø opp mot samfunnshensyn. Dette er normal praksis i forvaltningen.

ET SJØDEPONI i Førdefjorder har vært en krevende og helhetlig avveining for Miljødirektoratet Foto: Øistein Norum Monsen
ET SJØDEPONI i Førdefjorder har vært en krevende og helhetlig avveining for Miljødirektoratet Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet reagerer - både på lederplass 18. april og på kommentarplass - på at Miljødirektoratet har anbefalt ja til gruvevirksomhet i Engebøfjellet ved Førdefjorden. Gruvevirksomheten vil medføre miljøkonsekvenser. Likevel har direktoratet etter en helhetsvurdering sagt at det er forsvarlig å gi utslippstillatelse.

Det er regelen, ikke unntaket, at statlige direktorater tar helhetshensyn når de tar stilling til nye tiltak. Når vegmyndighetene vurderer en ny veitrasé skal de ikke bare vurdere framkommeligheten for bilene, men også samfunnsøkonomi og påvirkning på miljø og andre relevante forhold. Slik er det også når miljømyndighetene skal vurdere om en forurensende virksomhet skal få tillatelse eller ikke.

Etter forurensningsloven er all forurensning i utgangspunktet forbudt. Tillatelse kan likevel gis der forurensningsmyndighetene finner det forsvarlig etter å ha veiet fordeler og ulemper. Loven, som er vedtatt av Stortinget, sier at myndighetene i vurderingen skal veie ulemper for miljøet opp mot positive effekter for samfunnet.

All ny gruvevirksomhet vil ha negative konsekvenser for naturen. Derfor er det ingen enkel vurdering å veie konsekvenser opp mot fordeler ved aktiviteten. I denne saken er imidlertid Miljødirektoratets konklusjon at fordelene er større enn ulempene. Aktiviteten vil opplagt ha miljøkonsekvenser, men ikke i det omfanget som debatten kan gi inntrykk av.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer