Reseptnarkoman

Vi har allerede legalisert og regulert narkotika som vi vet misbrukes. Hvorfor er det så stille rundt det?

PILLER: Reseptbelagte vanedannende medisiner er et problem
Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
PILLER: Reseptbelagte vanedannende medisiner er et problem Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er en ny vår for narkotikadebatten. AP åpner for behandling med heroin til de tyngste misbrukerne, og på høyre fløy har civita for lengst lagt seg på en liberaliseringslinje.

Litt på siden argumenteres det for at tyngre stoffer som LSD og MDMA muligens har god effekt på en rekke sykdommer, og det finnes kampanjer for å muliggjøre mer forskning. I USA tar stadig fler delstater steget og tillater rekreasjonell bruk av cannabis. Muligheten for cannabis til medisinsk bruk har noen stater i USA hatt siden 1996.

Alkemisten Paracelsus er blitt gitt æren for en slags kjemiens gyldne regel: «Det er dosen som skaper giften». Et godt eksempel på det er at en overdose med vann kan ta livet deg. Men det kan være fristende å lage en liten paralell: Det er resepten som skiller medisinen fra narkotikaen.

Det er ikke noe nytt at vi har medisiner som har misbrukspotensiale, opium var i sin tid en slags vidundermikstur som virket mot alt. I en tid der det var veldig lite som faktisk virket må det å ha noe som kurerte alt fra søvnproblemer og diare, til vond rygg og alkoholisme(!) ha vært en nådegave.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer