Tyskerne har ikke vært bortskjemt med Nobelpriser

Thomas Mann står alene i en periode på 60 år.

NYTT UTVALG: Per Qvale beriker den norske oversettelseslitteratur med nye gjendiktninger av Thomas Manns sterke noveller. Boka "Døden i Venezia og andre noveller" kommer i disse dager. Bildet er tatt like før Mann døde i 1955. Foto: Scanpix/AP/Dagbladet
NYTT UTVALG: Per Qvale beriker den norske oversettelseslitteratur med nye gjendiktninger av Thomas Manns sterke noveller. Boka "Døden i Venezia og andre noveller" kommer i disse dager. Bildet er tatt like før Mann døde i 1955. Foto: Scanpix/AP/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da Günther Grass døde, var det selvsagt et stort poeng at han hadde fått Nobelprisen i litteratur i 1999. For moro skyld sjekket jeg hvor mange tyskere som har fått dette edle trofeet.

Det pussige er at tyskerne kasserte inn den ene prisen etter den andre i åra før 1914, stort sett til for lengst glemte forfattere; Theodor Mommsen i 1902, Rudolf Christoph Eucken i 1908, Paul von Heyse i 1910 og Gerhart Hauptmann i 1912.

Etter første verdenskrig var det stille helt til Thomas Mann fikk prisen i 1929. Etter andre verdenskrig har bare to tyskere fått prisen, hvis man ikke regner med Herta Müller, som er tysk statsborger, men vokste opp i Romania.

I 1972 ble isen brutt da Heinrich Böll fikk prisen. Deretter gikk det 27 år før Günter Grass fikk den. Frankrike leder nasjonalstatistikken med 14 priser, England har fått 11 og USA ni. I nordisk sammenheng har Sverige fått åtte priser, Norge og Danmark tre og Finland og Island én hver.

Hvor tilfeldig det er at vinnerne av de to verdenskrigene, England, Frankrike og USA ligger på topp mens Tyskland kommer merkelig langt etter, skal være usagt. Det er i hvert fall en statistikk til ettertanke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer