DEBATT

Du ser det ikke før du tror det

Christoffer-saken er et viktig eksempel på tabukultur satt i system.

SE DEM: I de aller fleste klasserom sitter det barn som er utsatt for vold, omsorgssvikt og seksuelle overgrep. Som Christoffer.
SE DEM: I de aller fleste klasserom sitter det barn som er utsatt for vold, omsorgssvikt og seksuelle overgrep. Som Christoffer. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I de aller fleste klasserom sitter det barn som er utsatt for vold, omsorgssvikt og seksuelle overgrep. Mange av dem blir aldri sett, fordi de voksne ikke orker å tro det verste. Det er på tide å bryte med den norske tabukulturen.

«Vold mot barn? Nei, dét orker jeg ikke. Det er for vondt.» Jeg har hørt det før, mange ganger. Seksuelle overgrep er enda verre, det er til og med «ekkelt». Selv fagfolk som jobber med barn og foreldre orker ikke å sette seg inn i hva barn opplever av lidelse. Ungdommer jeg møter i jobben min i Forandringsfabrikken forteller om naboer som så vekk, om slekt som ikke meldte fra og om familiemedlemmer og venners foreldre som burde ha forstått. Det er ille nok. At fagfolk som kan utgjøre en forskjell for voldsutsatte barn ikke «orker» er likevel en annen sak, enda mer alvorlig. I et moderne velferdssystem må vi kunne forvente at ansatte klarer å forholde seg til ansvaret de har for barns helse og sikkerhet. Hvis ikke, må de finne seg noe annet å gjøre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer