DEBATT

Det kan synes søkt å sammenlikne kulturformidling med ordinær næringsvirksomhet

Spørsmålet om EØS avtalens mulige anvendelse er betydelig mer komplisert enn hvorvidt det ved arrangementer selges billetter i døren.

FOR DEN NORSKE OPERAEN  dekker billettsalg bare 10 prosent av driften, sånn er det også for en rekke andre kulturtilbud. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning
FOR DEN NORSKE OPERAEN dekker billettsalg bare 10 prosent av driften, sånn er det også for en rekke andre kulturtilbud. Illustrasjonsfoto: Torbjørn Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Media omtalte i forrige uke at flere kommuner nektes momskompensasjon ved bygging av kulturbygg. Dette gir kommunene en ekstraregning på flere hundre millioner kroner. Skattemyndighetene viser til et vedtak fra ESA fra 2007 om at kommuner ikke kan få momskompensasjon for næringsvirksomhet som drives i konkurranse med private aktører da dette vil være i strid med forbudet mot statsstøtte.

Forbudet mot statsstøtte har imidlertid mange viktige unntak, ikke minst på kulturområdet der det i vid utstrekning åpnes for offentlig finansiering av kulturbygg. Støtten må kanskje begrenses der kulturbygget også omfatter andre, typisk kommersielle tjenester, f. eks konferansefasiliteter. ESAs vedtak fra 2013 om det spektakulære kulturbygget Harpa på Island som huser opera, symfoni, konserter, utstillinger og konferansefasiliteter er illustrerende.

Støtten for de kulturelle aktivitetene var uproblematisk men konferansedelen måtte drives på kommersiell basis. I 2014 kom så det såkalte gruppeunntaket inn i EØS avtalen. Dette godkjenner støtte for en rekke formål, inkludert bygging og drift av kulturbygg. Det åpnes for full offentlig finansiering med mindre driften genererer betydelige inntekter. Videre er vilkåret at 80 prosent av kapasiteten i bygget fylles av kulturaktiviteter.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer