Ufred i vår tid

Har du noe kontroversielt å selge? Slå det sammen med en sak som alle er for.

Grunnlovs- og tjæresandprosjektdagen: 17. mai kan gjøres om til Grunnlovs- og tjæresandprosjektdagen: Mellom barnetogene og borgertoget kan man feire Statoils tjæresandprosjekt i Canada. Illustrasjon: Flu Hartberg
Grunnlovs- og tjæresandprosjektdagen: 17. mai kan gjøres om til Grunnlovs- og tjæresandprosjektdagen: Mellom barnetogene og borgertoget kan man feire Statoils tjæresandprosjekt i Canada. Illustrasjon: Flu Hartberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mange tror at 8. mai er Frigjøringsdagen, men den er ikke lenger det. Den har siden 2011 vært Frigjørings- og veterandagen, hvor vi både feirer slutten av den andre verdenskrig og hyller de militære veteranene fra den og andre kriger. «Bakgrunnen var at det etter hvert fantes færre gjenlevende veteraner fra andre verdenskrig, samt at det ble følt et behov for å hedre dem som har tjenestegjort i Tysklandsbrigaden og de mange FN-styrkene». Jeg siterer Wikipedia, der artikkelforfatteren med vilje unnlater å fortelle oss hvem som følte dette behovet. Men det er åpenbart grei skuring å hedre de soldatene det er snakk om så langt. Alle liker FN-styrkene. Det er først senere at dette er blitt vanskelig, når Veterandagen også brukes til å hedre nordmenn som har deltatt i andre militære operasjoner. Eller kriger, som det også kalles.

Jeg har den største respekt for norske veteraner, også de som har vært i Irak og Afghanistan. De har utvist et mot og en offervilje som jeg sliter med å begripe. Selv kan jeg ikke forestille meg å dra til et sted hvor jeg vet at det fins mennesker som skyter på meg om de får sjansen. Veteranene har reist ut og levd utsatt og kjempet for fremmede menneskers fred og frihet, og fortjener vår beundring. Jeg har ingen grunn til å mistro for eksempel Afghanistan-veteranenes motiver, unntatt når det gjelder de som i reportasjer har sagt at de reiser ut fordi det er godt betalt. Og de som sier de reiser ut fordi de vil se mer av verden. Og de som sier de reiser ut fordi de får et kick av å oppholde seg på farlige steder. Men bortsett fra disse små gruppene, fortjener veteranene all den heder de kan få.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer