DEBATT

Når barnets beste må vike

Regjeringens forslag om delt bosted setter ikke barnets beste i sentrum.

DELT OMSORG:  barneombudet bekymrer seg for at forslaget om delt omsorg vil føre til mindre barnefokus. Foto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto
DELT OMSORG: barneombudet bekymrer seg for at forslaget om delt omsorg vil føre til mindre barnefokus. Foto: Luca Kleve-Ruud / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Barns behov må aldri vike for hensynet til likestilling eller foreldrerettferdighet. Når barne- og likestillingsminister Solveig Horne foreslår å løfte fram delt bosted for barn som et foretrukket alternativ når foreldre går fra hverandre, svekkes barns rett til gode, individuelle vurderinger om hva som er best for akkurat dem.

Forslaget setter ikke barnets beste i sentrum, slik det skal ifølge FNs barnekonvensjon.

Barn har rett til en forutsigbar, ansvarlig og likeverdig medvirkning fra begge foreldre gjennom hele oppveksten. Det avgjørende må alltid være hva som er best for barnet.

Å trekke fram delt bosted som en foretrukket løsning er veldig uheldig. Selv om delt bosted kan være bra for noen barn, har vi ingen forskning som viser at det er bra for alle barn. Tvert i mot er det tydelige anbefalinger om ikke å ha delt bosted for de minste barna, under tre år.

Å trekke fram én type løsning, slik Regjeringen nå foreslår, kan forvirre foreldre, og få foreldrene til ikke å stole på sine egne vurderinger for hva som er best for deres barn. Den foretrukne løsningen bør være den løsningen som er best for det enkelte barnet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer