DEBATT

Redd Førdefjorden

Skadene et sjødeponi fører til er så store at fiskeriministerens egne fagfolk har frarådet dette på det sterkeste.

STOR SKADE: - Ingen av oss er mot gruvedrift, men vi mener det ikke kan gjøres på en måte som medfører uakseptabel stor skade på naturen, skriver de syv artikkelforfatterne. Fotocollage: Dagbladet.
STOR SKADE: - Ingen av oss er mot gruvedrift, men vi mener det ikke kan gjøres på en måte som medfører uakseptabel stor skade på naturen, skriver de syv artikkelforfatterne. Fotocollage: Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Debatt om konsekvensene av gruvedrift kan ikke føres på sviktende grunnlag skriver de fire statsrådene Jan Tore Sanner, Monica Mæland, Tine Sundtoft og Elisabeth Aspaker i Dagbladet 30. april. For vår del vil vi hevde at beslutninger om gruvedrift ikke kan tas på sviktende grunnlag. Det er dessverre det regjeringen har gjort.

Ingen av oss er mot gruvedrift, men vi mener det ikke kan gjøres på en måte som medfører uakseptabel stor skade på naturen. Tillatelsen til å bruke Førdefjorden, en rein og svært rik fjord, som avfallsplass for gruveindustrien vil føre til store skader på livet i fjorden. Viktige gyte- og oppvekstområder for fiskeslag som er truet av utryddelse vil bli ødelagt eller sterkt berørt. Skadene et sjødeponi fører til er så store at fiskeriministerens egne fagfolk har frarådet dette på det sterkeste. 60 sjømatbedrifter i og rundt fjorden frykter for sine arbeidsplasser som en følge av at fjorden ved bygda Vevring gjøres om til avfallsplass.

Regjeringen skjuler seg bak at den har stilt de strengeste krav som kan stilles. I et av sine brev til regjeringen skrev Miljødirektoratet: «De negative miljøkonsekvensene av sjødeponiet som vi har identifisert vil i liten grad kunne reduseres gjennom krav i en eventuell tillatelse etter forurensningsloven.» Strenge krav hjelper altså ikke.

Videre viser statsrådene til at det skal ha gått så bra å dumpe gruveavfall i andre norske fjorder. Bøkfjorden i Sør-Varanger kommune er et av eksemplene som ofte trekkes fram. Her har fjorden gått fra å være en rein fjord til å bli en forurenset fjord ifølge miljømyndighetene. Avfallet fra gruva har også spredt seg mye lenger enn det som var forutsatt. Hva som er så bra med dette vet ikke vi.

Protestene har vært mange og sterke etter regjeringens vedtak. Også internasjonalt reageres det. Norge er et av svært få land som fortsatt tillater bruk av fjordene som avfallsplass. Førdefjorden er dessuten ikke en hvilken som helst fjord. Det er en av de fjordene hvor man skal ta spesielt hensyn til villaksen. Derfor ble den utpekt til å være en av våre nasjonale laksefjorder for noen år siden. Det å deponere 250 millioner tonn finmalt gruveavfall samt store mengder miljøfarlige kjemikalier, harmonerer dårlig med å ta vare på villaksen og andre fiskeslag.

Saken ligger nå til behandling i Stortinget. Vi håper regjeringspartiene og Arbeiderpartiet tar ansvar og snur i det som ellers kan bli en av de største forurensningssakene i Norge på svært lang tid.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer