DEBATT

Jeg skammer meg over at min generasjon pisser på likestillingsarbeidet

Det finnes en hel haug av artister der ute som er villige til å ta musikkoppdrag uten å undertrykke halve befolkningen.

VIL HA BEDRE RUSSEMUSIKK:  - Det er så mye bra musikk å ta av, man trenger rett og slett ikke å høre på hvor lite kvinner er verdt for å danse og ha det gøy, skriver en russepresident fra Stavanger.   Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. (bildet er fra en tidligere russefeiring)
VIL HA BEDRE RUSSEMUSIKK: - Det er så mye bra musikk å ta av, man trenger rett og slett ikke å høre på hvor lite kvinner er verdt for å danse og ha det gøy, skriver en russepresident fra Stavanger. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. (bildet er fra en tidligere russefeiring) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg går mitt siste år på videregående skole og er, som de fleste andre, med på russefeiringen. Samtidig har jeg fått æren av å ha blitt valgt til russepresident på skolen min. Det er mye gøy koblet til både russetiden og det å være russepresident, kjekke fester, nye bekjentskap og diverse ablegøyer. Det er likevel ikke bare gøy og moro, men også et ansvar som hviler på mine skuldre som russepresident.

Jeg har et ansvar for at russen på skolen min får en givende russetid, men også et ansvar for at den skal være trygg. Et tiltak vi har innført her er knuteregelen om at det ved alle knuter av seksuell natur må kunne dokumenteres samtykke før samleie om den skal godkjennes. Dette forhindrer forhåpentligvis at noen får russetiden ødelagt her i Stavanger, men hva hjelper vel det når hele landet samles rundt forskjellige spilleregler?  

Nå til helgen er det landstreff i Stavanger, Norges største russetreff, hvor 10 000 spente og forhåpningsfulle russ fra hele landet samles i Kongeparken for en uforglemmelig helg. Dessverre er det kanskje noen som vil se tilbake på den med gru.  

Hvert år leser vi om det i avisene, "Voldtekt i Kongeparken", og det er like forferdelig hver gang. I følge arrangørene er sikkerheten ved årets landstreff enda strammere enn tidligere og det er gode nyheter. Det er lysere, det er flere vakter og det er satt opp videokameraer over hele området, alle er gode sikkerhetstiltak når det skal samles så mange mennesker på ett sted.

I helgen som nettopp var, ble det holdt russetreff på Tryvann hvor det ble anmeldt to voldtekter. Kanskje noe av det mest bekymringsfulle ved dette er at episodene skjedde på ett av toalettene, altså ved et befolket område. Dette betyr at om noen først har gått inn for å voldta noen, så har det ikke noe å si om det skjer skjult i skogen eller blant folk.  

Så er spørsmålet: kommer dette av for dårlig sikkerhet fra arrangørene eller av dårlige holdninger til kvinner, sex og samtykke blant russen?  

En av russeknutene her i Stavanger er å ha sex med en president, personlig vil jeg ikke ligge med noen fordi de vil ha en knute, men jeg vet flere gutter ville gnidd seg i hendene om de var i mitt sted.  

Sex er naturlig og absolutt noe positivt om det skjer på riktig grunnlag, men er det å ligge med noen for en symbolsk belønning et godt grunnlag? Knuter som dette er nok bare et symptom på et større problem med en pågående seksualisering av all ungdomskultur, men et problem som kanskje er spesielt aktuelt i år er glorifiseringem av voldtekts(u)kulturen.  

Russeartisten Tix and The Pøssy Project er kanskje et av de tydeligste symptomene på dette. Artisten har skrevet og produsert låter for flere russebusser og alle ser ut til å ha et gjennomgående tema: jenter er til for å pules og vil de ikke så gir du dem alkohol til de vil eller til de ikke kan gjøre mostand. At vi danser til dette er ille nok, men at vi faktisk finansierer det er rett og slett forstyrrende. At min generasjon pisser på likestillingsarbeidet gjennom å betale artister for å lage sanger som nærmest promoterer voldtekt får meg til å skamme meg.  

Likestillingskampen i Norge har kommet langt, men vi er så absolutt ikke i mål. Vår tids viktigste likestillingskamp tror jeg blir en kamp om holdninger. En kamp om hva slags syn vi skal ha på våre døtre, søstre og venninner. Akkurat nå ser det ut til dette synet i stor grad er at de er vandrende pulehull på enden av en hinderløype. Det verste er at media, i stor grad, legger skylden på ofrene. "Hun gikk lettkledd", "hun var full", "hun var alene".

Men det er aldri offeret sin feil! Og uansett hvor mange ganger noen sier at menn har et dyrisk instinkt som sier "Se der! Hud med hull! Må ta!" så blir det aldri sant. Vi er bedre enn det.  

Jeg vil gjerne komme med noen oppfordringer til mine med-russ og de kommende russekull. Og jeg vil gjerne starte med gutta som skal på landstreffet til helgen.

Hvis dere møter noen dere synes er søte, så for all del flørt i vei, men om vedkommende ikke er interessert så ta hintet. Vær helt sikker på at dette er noe begge vil og er hu for full, da passer du på at hu er trygg, det burde være en selvfølge og det tror jeg at det er for de fleste av dere også.  

Så til russebilene og russebussene: Ikke spill låtene til Tix and The Pøssy Project. Det er så mye bra musikk å ta av, man trenger rett og slett ikke å høre på hvor lite kvinner er verdt for å danse og ha det gøy.  

Og til slutt til russen neste år og årene etter der igjen: Ikke bruk artister som Tix and The Pøssy Project, det er en hel haug av artister der ute som er villige til å ta oppdrag uten å undertrykke halve befolkningen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer