DEBATT

Å feire frigjøring og fred er noe annet enn å hedre krigsveteraner

Regjeringens sammenslåing av to fundamentalt forskjellige dager sniklegitimerer angrepskriger.

I 2010  besluttet Forsvaret og Regjeringen at frigjøringsdagen skulle militariseres, med utdeling av krigskors, besøk av NATOs generalsekretær og prosesjoner med F-16 fly. Frigjøringsdagen ble slått sammen med veterandagen, og dermed sidestilles norsk motstandsbevegelse under andre verdenskrig med norsk deltagelse i internasjonale angrepsoperasjoner. Foto: Håkon Eikesdal
I 2010 besluttet Forsvaret og Regjeringen at frigjøringsdagen skulle militariseres, med utdeling av krigskors, besøk av NATOs generalsekretær og prosesjoner med F-16 fly. Frigjøringsdagen ble slått sammen med veterandagen, og dermed sidestilles norsk motstandsbevegelse under andre verdenskrig med norsk deltagelse i internasjonale angrepsoperasjoner. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I år feirer vi at det er 70 år siden frigjøringen fra den tyske okkupasjonen, 70 år med et selvstendig og fritt Norge. Dessverre har frigjøringsdagen de siste årene fått en vond bismak.  I 2010 besluttet Forsvaret og Regjeringen at frigjøringsdagen skulle militariseres, med utdeling av krigskors, besøk av NATOs generalsekretær og prosesjoner med F-16 fly. Frigjøringsdagen ble slått sammen med veterandagen, og dermed sidestilles norsk motstandsbevegelse under andre verdenskrig med norsk deltagelse i internasjonale angrepsoperasjoner. Når jeg heiser flagget til topps den 8.mai ønsker jeg ikke at flagget mitt vaier for Norges bombetokt i Libya.    

Før brukte vi frigjøringsdagen for å feire at freden kom. Etter at regjeringen vedtok å sammenslå fredsfeiringen med veterandagen har vi ufrivillig vært med på å feire det norske bomberegnet over Libya i 2011, samt alle Out of Area-operasjoner i NATO-regi de senere årene. Frigjøringsdagen, som skal markere motstandskamp mot en okkupasjonsmakt, brukes nå til å hedre politiske beslutninger om deltagelse i okkupasjon av andre.    

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer