Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Derfor er jeg spillambassadør

Kan Norsk Tippings monopol overleve dagens teknologi?

SPILLAMBASSADØR: John Carew forklarer i denne kommentaren hvorfor han valgte å samarbeide med et spillselskap. Foto: Pressefoto
SPILLAMBASSADØR: John Carew forklarer i denne kommentaren hvorfor han valgte å samarbeide med et spillselskap. Foto: Pressefoto Vis mer
Meninger

Jeg er oppvokst med tippekampen, tippekupongen og vinterfotball med ispigger under skoene. Teknikk og skuddfot ble drillet på humpete grusbaner og ujevne gressmatter. For på 80- og 90-tallet var det ikke akkurat overflod av kunstgressbaner å spille på i Lørenskog-området.

Men vi koste oss med fotballen. Det som hadde vært godt nok for Tom Lund og Odd Iversen var jo godt nok for oss.

Men tida og teknologien forandrer seg. Det dukket etter hvert opp både kunstgress og varmekabler til glede for oss fotballspillere. Ofte var det tippemidler som gjorde disse anleggene mulig. Det at klubber og lag ble tilgodesett med overskudd fra tipping og spill var liksom like naturlig som å stille opp på dugnad.

Da jeg for to år siden ble spurt om å være ambassadør for spillselskapet ComeOn! måtte jeg tenke meg veldig nøye om.

Norsk Tippings monopol i Norge står sterkt og tippemidlene har som nevnt gitt utrolig mye tilbake til idretten jeg elsker. ComeOn! framsto som en konkurrent til alt dette. Kunne jeg stå inne for noe sånt?

Etter å ha snakket med selskapet i flere omganger, sto det imidlertid veldig klart for meg at de ikke ønsket å ødelegge for den gode spillemiddelordingen vi har i Norges. Tvert imot, de ønsket å bidra med midler og sponsorater på samme måte som Norsk Tipping, men ble forhindret av lovverket.

Jeg fikk også vite at flere milliarder kroner «forsvant» ut av Norge via utenlandske spillselskaper årlig, og at deler av disse pengene ville kommet eksempelvis breddefotballen til gode hvis regelverket hadde vært annerledes.

Jo mer jeg tenkte over saken, jo klarer ble det: Dette og andre seriøse utenlandske spillselskaper tilbyr omtrent det samme produktet som Norsk Tipping. De er populære og er kommet for å bli. Dagens regler rundt spill i Norge er gammeldagse og er ikke tilpasset dagens virkelighet.

Med tilgang til PC eller mobil, kan folk i praksis spille hos hvilket som helst selskap i verden. Det er spillerne som bestemmer, og da hjelper det fint lite at Norsk Tipping påberoper seg monopol og er flinke til å dele overskuddet med lag og foreninger.

Jeg valgte til slutt å si ja til å være ambassadør for ComeOn! Først og fremst fordi jeg ble overbevist om at det ville tvinge seg gjennom en endring av dagens spillovgivning.

At nye regler på sikt ville sikre mer penger kunstgressbaner, flere stipender til kunstnere og flere fulle bassenger.

Derfor er det utrolig hyggelig å se at spillrapporten som kom denne uka, bekrefter de samme tankene jeg hadde da jeg inngikk samarbeidet for flere år siden. At en lisensordning ikke er noen trussel mot dugnadsånd og bidrag til fellesskapet. Tvert imot - at det blir mer penger til enda flere.

For verden går framover. Hadde den ikke det, hadde jeg fortsatt stått og banket ballen mot kassa på Rolvsrud Stadion - og fått muligheten til å spille på lag med Mendieta, Totti, Juninho

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling