DEBATT

Unge som kjøper sex

I løpet av de siste året har jeg møtt over 200 personer som kjøper sex. Og om vi skal forebygge sexkjøp, må vi snakke med unge om grunner til at de gjør det.

De som kjøper sex: «For å få et mer nyansert bilde av sexkjøpere og grunner til å kjøpe sex, er man avhengig av mer forståelse og kunnskap om personer som kjøper sex. Og da bør en starte med den kommende generasjonen.» Foto: Thorfinn Bekkelund / Samfoto / Scanpix
De som kjøper sex: «For å få et mer nyansert bilde av sexkjøpere og grunner til å kjøpe sex, er man avhengig av mer forståelse og kunnskap om personer som kjøper sex. Og da bør en starte med den kommende generasjonen.» Foto: Thorfinn Bekkelund / Samfoto / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Jeg hadde ingen erfaring med sex, var ensom og følte meg som en taper på sjekke-markedet». Kim er 23 år og har kjøpt sex i et asiatisk land. Han oppsøker meg på klinikken Sex og samfunn, senter for ung seksualitet, og ønsker en sjekk for seksuelt overførbare infeksjoner. Kim har etter sexkjøpet utviklet en sterk angst for å ha blitt smittet med hiv. Angsten er så lammende at han har problemer med å fungere i dagliglivet. Vi tar en hurtigtest hiv. Den er negativ. Kim uttrykker stor lettelse for dette.

Jeg spør Kim hvorfor han valgte å kjøpe sex. Han forteller at han aldri har hatt noen kjæreste eller partner han har hatt sex med. Dette er problematisk for ham, spesielt i forhold til kamerater som forteller mye om sine seksuelle erfaringer. Kim kjøpte sex for å få en seksuell erfaring. For ham var det ingen god opplevelse. Han angrer og skulle helst vært foruten. Kim ser på det å komme til klinikken vår som en mulighet for å legge hendelsen bak seg. Jeg stiller Kim spørsmålet om han tror angsten for hiv-smitte kan være et uttrykk for noe annet. Kim tror det handler om at han har brutt norsk lov, og at han har gjort noe mange ser på som en stor synd. Kim forteller også om skam, dårlig samvittighet og vanskelig forhold til egen kropp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer