De som kjøper sex: «For å få et mer nyansert bilde av sexkjøpere og grunner til å kjøpe sex, er man avhengig av mer forståelse og kunnskap om personer som kjøper sex. Og da bør en starte med den kommende generasjonen.» Foto: Thorfinn Bekkelund / Samfoto / Scanpix
De som kjøper sex: «For å få et mer nyansert bilde av sexkjøpere og grunner til å kjøpe sex, er man avhengig av mer forståelse og kunnskap om personer som kjøper sex. Og da bør en starte med den kommende generasjonen.» Foto: Thorfinn Bekkelund / Samfoto / ScanpixVis mer

Unge som kjøper sex

I løpet av de siste året har jeg møtt over 200 personer som kjøper sex. Og om vi skal forebygge sexkjøp, må vi snakke med unge om grunner til at de gjør det.

Meninger

«Jeg hadde ingen erfaring med sex, var ensom og følte meg som en taper på sjekke-markedet». Kim er 23 år og har kjøpt sex i et asiatisk land. Han oppsøker meg på klinikken Sex og samfunn, senter for ung seksualitet, og ønsker en sjekk for seksuelt overførbare infeksjoner. Kim har etter sexkjøpet utviklet en sterk angst for å ha blitt smittet med hiv. Angsten er så lammende at han har problemer med å fungere i dagliglivet. Vi tar en hurtigtest hiv. Den er negativ. Kim uttrykker stor lettelse for dette.

Jeg spør Kim hvorfor han valgte å kjøpe sex. Han forteller at han aldri har hatt noen kjæreste eller partner han har hatt sex med. Dette er problematisk for ham, spesielt i forhold til kamerater som forteller mye om sine seksuelle erfaringer. Kim kjøpte sex for å få en seksuell erfaring. For ham var det ingen god opplevelse. Han angrer og skulle helst vært foruten. Kim ser på det å komme til klinikken vår som en mulighet for å legge hendelsen bak seg. Jeg stiller Kim spørsmålet om han tror angsten for hiv-smitte kan være et uttrykk for noe annet. Kim tror det handler om at han har brutt norsk lov, og at han har gjort noe mange ser på som en stor synd. Kim forteller også om skam, dårlig samvittighet og vanskelig forhold til egen kropp.

I løpet av de siste året har jeg møtt over 200 personer som kjøper sex. Mange er unge menn i slutten av tenårene og begynnelsen av 20-årene. Ofte har de vært på kompisturer til europeiske eller asiatiske land hvor de har endt opp med å kjøpe sex, gjerne i kombinasjon med høyt inntak av rus. Andre har kjøpt sex på egenhånd i Norge, enten på gata eller via nettsider.

Så hva forteller disse unge om? Handler sexkjøp kun om egen seksuell tilfredstillelse? Jeg tror grunnene til sexkjøp er sammensatte og komplekse. En del forteller om det samme; at de søker en partner de kan ha sex med. Noen er ensomme, andre søker spenning og nytelse. Noen synes det ok å kjøpe sex og gjør det jevnlig. En del angrer og skulle helst hatt det ugjort. Bildet av sexkjøperen som en overgriper uten omtanke for den som selger sex er utbredt, men stemmer den? I noen tilfeller.  Samtidig er det ikke slik at enhver sexkjøper kun er opptatt av egen nytelse, uten noe som helst omtanke eller sympati for den som selger sex. Blant dem som oppsøker oss, er mange opptatt av å ikke kjøpe sex av mennesker som presses til det. Hvor stor andel denne gruppen av sexkjøpere utgjør er uvisst, men den er en viktig del av bildet.

Sex og samfunn er opptatt av å hjelpe pasientene med det de ønsker hjelp til, enten det er smittesjekk, samtale eller hjelp til å slutte å kjøpe sex. Med en åpen og ikke-fordømmende holdning er tanken at sexkjøpere skal få muligheten til å reflektere rundt egen adferd. Ønsker de hjelp til å slutte å kjøpe sex er vi behjelpelige med dette. Å sette søkelys på unge som kjøper sex er viktig. Er tanken at en vil forebygge sexkjøp, må en snakke med unge om grunner til sexkjøp og holdninger knyttet til dette. Det er også viktig å påpeke at både kvinner og menn kjøper og selger sex. Jeg tror en ensidig fremstilling av sexkjøpere forsterker stigma rundt sexkjøp og -salg. For de som allerede har et problematisk forhold til å kjøpe sex, vil en ensidig fremstilling påføre mer skam.

Kanskje et mer nyansert bilde av sexkjøpere og grunner til sexkjøp kan redusere stigma og skape en mer åpen samtale om sexkjøp? For å få til dette er man avhengig av mer forståelse og kunnskap om personer som kjøper sex. Og da bør en starte med den kommende generasjonen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.