KOMMENTARER

Putin forsvarer Molotov-Ribbentrop-pakten

Sjokkerer med å forsvare avtalen som førte til at Hitler og Stalin delte Sentral-Europa mellom seg.

MOSKVA, 23 AUGUST 1939: Fra høyre Sovjetunionens utenriksminister Vjatsjeslav Molotov, Sovjetunionens diktator Josef Stalin, Tysklands utenriksminister Joachim von Ribbentrop, og hans statssekretær Friedrich Gaus. Avtalen er nettopp underskrevet, og den vises fram. (AP Photo) Scanpix
MOSKVA, 23 AUGUST 1939: Fra høyre Sovjetunionens utenriksminister Vjatsjeslav Molotov, Sovjetunionens diktator Josef Stalin, Tysklands utenriksminister Joachim von Ribbentrop, og hans statssekretær Friedrich Gaus. Avtalen er nettopp underskrevet, og den vises fram. (AP Photo) Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Avtalen fra 1939 førte til en brutal undertrykkelse av folkene i Baltikum og Sentral-Europa, særlig de områdene som ble okkupert av Sovjetunionen og Stalin. Stalinistisk terror var snart i gang i de baltiske landene Estland og Latvia. Det samme var tilfellet i den delen av Polen som ifølge avtalen tilfalt Sovjetunionen, og det vestlige Ukraina. Litauen og det vestlige Polen tilfalt ifølge avtalen Tyskland.

Det var på en pressekonferanse i Moskva søndag kveld Putin kom med sin oppsiktsvekkende uttalelse. Han sa at Polen - som på grunn av avtalen ble strøket fra kartet for andre gang - bare hadde seg selv å takke for det som skjedde. For Sovjetunionen, derimot, mente Putin at avtalen var formålstjenelig.

- Sovjetunionen gjorde massive forsøk på å skape en kollektiv motstand mot nazismen i Tyskland, gjorde gjentatte forsøk på å lage en anti-fascistisk blokk i Europa. Alle disse forsøkene feilet. Og da Sovjetunionen skjønte at det var overlatt til seg selv, en mot en med Hitlers Tyskland, tok det skritt for å unngå en direkte konfrontasjon, og Ribbentrop Molotov-pakten ble signert, sa Putin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer