Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Putin forsvarer Molotov-Ribbentrop-pakten

Sjokkerer med å forsvare avtalen som førte til at Hitler og Stalin delte Sentral-Europa mellom seg.

MOSKVA, 23 AUGUST 1939: Fra høyre Sovjetunionens utenriksminister Vjatsjeslav Molotov, Sovjetunionens diktator Josef Stalin, Tysklands utenriksminister Joachim von Ribbentrop, og hans statssekretær Friedrich Gaus. Avtalen er nettopp underskrevet, og den vises fram. (AP Photo) Scanpix
MOSKVA, 23 AUGUST 1939: Fra høyre Sovjetunionens utenriksminister Vjatsjeslav Molotov, Sovjetunionens diktator Josef Stalin, Tysklands utenriksminister Joachim von Ribbentrop, og hans statssekretær Friedrich Gaus. Avtalen er nettopp underskrevet, og den vises fram. (AP Photo) Scanpix Vis mer
Kommentar

Avtalen fra 1939 førte til en brutal undertrykkelse av folkene i Baltikum og Sentral-Europa, særlig de områdene som ble okkupert av Sovjetunionen og Stalin. Stalinistisk terror var snart i gang i de baltiske landene Estland og Latvia. Det samme var tilfellet i den delen av Polen som ifølge avtalen tilfalt Sovjetunionen, og det vestlige Ukraina. Litauen og det vestlige Polen tilfalt ifølge avtalen Tyskland.

Det var på en pressekonferanse i Moskva søndag kveld Putin kom med sin oppsiktsvekkende uttalelse. Han sa at Polen - som på grunn av avtalen ble strøket fra kartet for andre gang - bare hadde seg selv å takke for det som skjedde. For Sovjetunionen, derimot, mente Putin at avtalen var formålstjenelig.

- Sovjetunionen gjorde massive forsøk på å skape en kollektiv motstand mot nazismen i Tyskland, gjorde gjentatte forsøk på å lage en anti-fascistisk blokk i Europa. Alle disse forsøkene feilet. Og da Sovjetunionen skjønte at det var overlatt til seg selv, en mot en med Hitlers Tyskland, tok det skritt for å unngå en direkte konfrontasjon, og Ribbentrop Molotov-pakten ble signert, sa Putin.

Ved siden av ham sto en brydd tysk forbundskansler Angela Merkel, som sa dette om avtalen:

- Jeg mener den (avtalen) var gal. Den var ulovlig, sa hun.

For ordens skyld så sa Putin under et besøk til Polen i 2009 at Molotov-Ribbentrop-pakten var et overgrep mot Polen. Han har altså skiftet mening og analyse siden dengang.

Putins uttalelser kommer på et tidspunkt da Russland støtter et væpnet opprør i Øst-Ukraina, og et år etter at Russland annekterte Krim, som folkerettslig er en del av Ukraina. Mange ser klare paraleller til det som skjedde i 1939. Molotov-Ribbentrop-avtalen var også uttrykk for Moskvas utenrikspolitiske aggresjon og ekspansjon, mener man i dagen Polen, Ukraina, og i det baltiske landene.

Det var den hemmelige delen av Molotov-Ribbentrop-pakten som fikk konsekvenser for millioner av mennesker. Nyheten om avtalen mellom forrige århundres europeiske giganter i ondskap slo ned som ei bombe i sin samtid.

22. august 1939 dro den tyske utenriksministeren Joachim von Ribbentrop til de flestes overraskelse til Moskva. Overraskelsen skyldtes at også toppdiplomater fra britisk og fransk UD var i den sovietiske hovedstaden for å forhandle om samarbeid og allianser på grunn av de mørke krigsskyene som bygget seg opp i Europa. Dagen etter, 23. august, slår nyheten fra Moskva, om en ikke-angrepspakt mellom Tyskland og Sovjetunionen, ned som ei bombe over hele verden. Konfrontasjonen mellom partene som gjennom hele 1930-tallet hadde betraktet seg som hverandres verste ideologiske fiender, ble lagt til side. Tyrannene Hitler og Stalin hadde funnet hverandre i en strategisk allianse.

For landene og områdene som kom under Sovjetunionens inflytelsessfære var imidlertid avtalens hemmelige del det viktigste. Den delte landene mellom Tyskland og Sovjetunionen inn i innflytelsessfærer, der Hitler og Stalin kunne gjøre som de ville. Hvilket de gjorde. Polen forsvant igjen fra europakartet, og de østlige delene tilfalt Sovjetunionen. Ni dager etter at nyheten om ikke-angrepspakten sprakk rykket tyske styrker inn i Polen, og startet 2. verdenskrig, fordi Storbritannia og Frankrike reagerte med å erklærte Tyskland krig, slik de hadde lovet.

To uker etter gikk Den røde arme inn i Polen østfra. Stalin tok kontroll over Estland og Latvia, og «sin del» av Polen, som i 1939 inkluderte den vestlige delen av dagens Ukraina. Fra nå av ble de sovjetiske konsentrasjonsleirene i Gulag-systemet fylt opp av baltere, ukrainere og polakker.

For ordens skyld; det var dette Molotov-Ribbentrop-pakten først og fremst handlet om.

DONETSK, 9. MAI 2015: Josef Stalin er fortsatt en helt for mange i Donetsk i Øst-Ukraina, der Russland støtter separatistenes krig.  AFP PHOTO/GENYA SAVILOV Scanpix
DONETSK, 9. MAI 2015: Josef Stalin er fortsatt en helt for mange i Donetsk i Øst-Ukraina, der Russland støtter separatistenes krig. AFP PHOTO/GENYA SAVILOV Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling