DEBATT

Ny vri på gamle skjønnhetsidealer

Er Det Nyes usminkede stunt den friheten vi egentlig trenger?

FRIHET?  Karine Thyness, redaktør i Det Nye, hevder at dersom du føler deg nødt til å sminke deg før du går ut døra,er du litt mindre fri. Men er "en hyllest til naturlig skjønnhet" vår vei til frihet? Undrer kronikkforfatteren seg.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
FRIHET? Karine Thyness, redaktør i Det Nye, hevder at dersom du føler deg nødt til å sminke deg før du går ut døra,er du litt mindre fri. Men er "en hyllest til naturlig skjønnhet" vår vei til frihet? Undrer kronikkforfatteren seg. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Motebladet Det Nye har denne måneden gjort noe intet moteblad har gjort tidligere. Kvinnene i bladet, som til vanlig er sminket, stylet og retusjert, er i denne utgaven helt frie for sminke og retusjering. Det vi denne måneden får presentert på glanset papir er «naturlig skjønnhet. »

Flotte, norske kjendiskvinner har latt seg avbilde uten sminke, og bladet mottar mye positiv omtale for det som beskrives som et modig valg. At det å vise sitt ansikt uten sminke og retusjering blir sett på som en modig sensasjon sier alt om hvor sterke forventningene til kvinnelig skjønnhet er i samfunnet vårt. Det er positivt at Det Nye problematiserer skjønnhet og sminke. «Problemet med sminke oppstår når du ikke lenger føler deg komfortabel uten, og der er mange jenter i dag», skriver Det Nyes redaktør. Hun legger til «(...) føler du deg nødt til å sminke deg før du går ut døra, så er du jo faktisk litt mindre fri». Jeg nikker anerkjennende mens jeg leser redaktørens bemerkninger.  

Å se de usminkede skjønnhetene gir imidlertid ingen merkbar frihetsfølelse. Bak overskriften «Usminket» står en av landets aller vakreste kvinner, uten bukse og uten sminke, men like skjønn som før — nå altså helt naturlig. Jeg sitter igjen med spørsmålet; er «en hyllest til naturlig skjønnhet »vår vei til frihet?  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer