NEI TAKK: Kommunal og -moderniseringsminister Jan Tore Sanner står i spissen for regjeringens kommunereform, den er det ikke alle som er like glad for. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NEI TAKK: Kommunal og -moderniseringsminister Jan Tore Sanner står i spissen for regjeringens kommunereform, den er det ikke alle som er like glad for. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Kommunesammenslåing er en dårlig idé

At en kommunereformen skal være den eneste måten å møte fremtidens utfordringer på, har jeg ingen som helst tro på.

Meninger

På høyres nettside står følgende om kommunereformen: «Målet med reformen er mindre byråkrati, mer lokaldemokrati og bedre tjenester til innbyggerne der de bor». Mange mener at reformen vil effektivisere driften slik at kommunene sparer penger.

Vil denne reformen virkelig føre til alt dette?

At en slik reform skal være den eneste måten å møte fremtidens utfordringer på , har jeg ingen som helst tro på. Mulig det kan være slik for noen kommuner, men jeg tror en slik reform vil gi veldige ulike konsekvenser fra kommune til kommune. Det er store forskjeller fra kommune til kommune både i forhold til utfordringer og ressurser. Det er alltid fordeler og ulemper i enhver sak. Man får aldri både i «pose og sekk», men man må veie fordelene opp mot ulempene, og ut fra det ta en avgjørelse for eller imot sammenslåing av ens egen kommune.

Et av målene med reformen er «mindre byråkrati». I 1994 ble Borge, Kråkerøy, Onsøy og Rolvsøy en del av Fredrikstad kommune. Kommunen er nå på ca 78.000 innbyggere. Min hjemkommune Våler, har ca 5000 innbyggere. Likevel bruker Fredrikstad 557 kr mer i administrasjon pr innbygger enn lille Våler (se www.ikostra.no). Man skulle jo anta at byråkratiet i en stor kommune var mer effektiv, men det er ingen selvfølge.

Neste mål med reformen er «mer lokaldemokrati». Med Våler som utgangspunkt, mener de at vi skal opprettholde kommunestyre vi har i Våler og i tillegg utvide med flere folkevalgte? Alle skjønner jo at det blir færre folkevalgte pr innbygger og mindre lokalkunnskap, det vil bli vanskeligere for oss innbyggere å påvirke.

Siste mål er å «bedre tjenester til innbyggerne der de bor». Våler har fire ganger så stort areal som Moss, vi har store avstander. Et tjenestetilbud i nærmiljøet med et helse og -omsorgsenter, en skole i hvert nærmiljø, frivillighetssentral og bibliotek er meget viktig. Det er ingen selvfølge at vi får beholde alle disse tilbudene i Våler, når Moss bla. har ca 1000 ledige skoleplasser i grunnskolen.

Jeg er redd for at de blå-blå ikke vil oppnå målene de setter seg gjennom denne reformen, men at den på flere områder kan gi motsatt effekt. Det blir større fysisk avstand til tjenestetilbudet, mindre lokaldemokrati og større avstand til beslutningstakerne. Selv om det blir større fagmiljøer, er det absolutt ikke ensbetydende med effektivitet og et bedre tilbud til brukerne.

Jeg ønsker at mine barn skal ha en skole i nærmiljøet. Jeg ønsker å ha et omsorgssenter i bygda når jeg blir eldre. Jeg ønsker besluttingstakerne og politikere som er lokalkjent.

Å ofre disse tingene på «alteret» til fordel for en storkommune, er helt uaktuelt for min del.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.