<strong> JA TAKK, MINDRE KJØTT:</strong> Over en tredjedel av befolkningen i Norge ønsker å spise mer vegetarisk. Nesten alle studentkantiner samarbeider nå med NOAH om vegetar-initiativet "Meatless Monday". I dag går Oslo vegetarfestival av stabelen. Foto: Mette Møller
JA TAKK, MINDRE KJØTT: Over en tredjedel av befolkningen i Norge ønsker å spise mer vegetarisk. Nesten alle studentkantiner samarbeider nå med NOAH om vegetar-initiativet "Meatless Monday". I dag går Oslo vegetarfestival av stabelen. Foto: Mette Møller Vis mer

DEBATT

Vegetarisk i vinden

Nordmenn vil gjerne spise mer dyre- og miljøvennlig - det vegetariske kjøkkenet viser oss hvordan. I dag går Oslo Vegetarfestival av stabelen med nesten 20 000 påmeldte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Over hele verden ønsker folk å kutte ut eller kutte ned på produkter fra husdyrindustrien: 47 prosent amerikanere ønsker å spise mindre kjøtt, og melkekonsumet i USA har sunket med 40 prosent siden 1970. Verdens mest folkerike land, Kina, har blitt fremstilt som et skrekkscenario for miljøet med økende rikdom og hang til å ta over kjøttbasert vestlig livsstil. Men samtidig viser det seg at landet nå er et av de hvor den veganske del av befolkningen vokser raskest. På grunn av økt dyrerettighetsengasjement har mer enn 50 millioner kinesere, 4 prosent av befolkningen, blitt veganere. 9 prosent av tyskere er vegetarianere, og hel-vegetariske supermarkeder har bredt om seg i Tyskland. Også hver tiende svenske har droppet kjøttet.  

En undersøkelse NOAH fikk gjennomført fra Opinion i 2011 viste at over en tredjedel av befolkningen i Norge ønsker å spise mer vegetarisk. Ca 4 prosent av nordmenn spiser allerede vegetarisk, mens nesten halvparten spiser vegetarisk en eller flere dager i uken. Dette var ett år etter at Oslo Vegetarfestival ble lansert, og på de få årene som er gått har interessen for vegetarisk mat bare økt. Vegetariske matblogger dukker opp hele tiden, leverandører og nettbutikker som selger vegetarisk mat har blitt flere og rapporterer om kontinuerlig økt salg - og nesten alle studentkantiner samarbeider nå med NOAH om vegetar-initiativet "Meatless Monday". Når Oslo Vegetarfestival i år åpner dørene til en helg fylt med kokkekurs, matboder, dyrkingstips for urbane bønder og informasjonsstands om alle de gode grunnene til å velge vegetarisk, er det dobbelrekord med 75 utstillere og nesten 20 000 påmeldte.  

Stadig flere innser at en grønn livsstil for miljøet inkluderer å bokstavlig talt spise grønt. Fremtredende klimaforskere mener at 25 prosent kutt i kjøttkonsumpsjonen må skje innen 2017 - og at dette er det mest pragmatiske og realistiske måten å møte klimautfordringene på. FN har slått fast at reduksjon i kjøttproduksjonen bør være vårt hovedfokus når de alvorligste miljøproblemene skal løses. FNs tredje og siste delrapport (AR5) ble publisert i fjor, og beskriver tydelig de alvorlige konsekvensene av menneskeskapt klimapåvirkning. Jordbruket var i 2010 ansvarlig for 24 prosent av de globale klimagassutslippene. Endrede forbruksmønstre hvor kjøtt blir erstattet med plantebasert mat blir sett på som et av de mest kostnadseffektive tiltakene for å redusere utslipp fra sektoren. "Kjøtt og meieriprodukter må bort fra menyen om vi skal ha håp om å nå klimamålene", skriver The Independent, og siterer en rapport fra Chalmers Universitet (2014). I april 2014 fremhevet også Miljødirketoratet kostholdsendring som et viktig konkret tiltak som hver og en kan gjøre: "Ved å spise mindre kjøtt og mer vegetarisk kost og kaste mindre mat kan de globale klimagassutslippene i jordbrukssektoren reduseres med opptil 8,6 milliarder tonn CO2-ekvivalenter per år."  

Men like viktig for mange er den økte bevisstheten rundt dyrs rettigheter. Bryr man seg om sine medskapninger, er det ikke med lett hjerte man kjøper matprodukter vel vitende om at kalven er tatt fra kua rett etter fødselen for melkens skyld. At hønene holdes i store industrialiserte enheter for eggenes skyld og at kyllingene lever et kort og ubehagelig liv for kjøttets skyld. Det gjør det desto lettere å takke ja til vegetarisk mat.  

Og nettopp maten selv er også en god grunn for mange: Grønt er sunt - og de fleste opplever at valget om å spise vegetarisk utvider mathorisonten og åpner spennende nye muligheter for gode matopplevelser.  

Den raskt spirende, vegetariske trenden bidrar også til matinnovasjon over hele verden. I Sverige har firmaet Oatly raskt vokst seg gankse store på noe så enkelt som havre - deres havredrikk, havrefløte og havreis blir nå solgt i flere land. Fra Sverige kommer også de soyabaserte helvegetariske middagsproduktene til Anamma - som nå fås i norske frysedisker. I Nederland har produksjon av proteinrike matvarer fra lupin-planten blitt en stor suksess. Kjøttfri mat har fått støtte fra tunge aktører som også vil overraske mange: Verdens rikeste mann, Microsoft-gründer Bill Gates, og Twitter-med-gründere Biz Stone and Evan Williams, har alle investert i det amerikanske selskapet Beyond Meat. Da to av selskapets 100% plantebaserte produkter ble testet i en blind-test direkte på CNNs Today Show, tok panelet av CNN-programledere feil begge ganger og var bestemte på at "fake-kjøttet" var det som i realiteten kom fra dyr. De bekreftet dermed grunnlegger Ethan Browns filosofi; det er hans produkt som er ekte vare - "ekte kjøtt fra planteprotein".  

NOAH har etterlyst innovasjonsinitiativer for produksjon av dyre- og miljøvennlig vegetarmat også i Norge. Innovasjon Norge har her et nytt og lovende felt fremfor seg, basert norske landbruksprodukter som rotfrukter, belgvekster og grønnsaker. Det er bare å satse! Kanskje kan man ønske velkommen også flere større aktører på Oslo Vegetarfestival i nær fremtid?  

Vegetarisk er i vinden. Det går ennå ikke raskt nok for dyrene i kjøttindustrien. Heller ikke raskt nok for klimaet og miljøet. Men ballen har begynt å rulle - og før vi aner det kan "Meatless Monday" bli til  "Meatless Mainstream". Velkommen til Oslo Vegetarfestival i dag!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer