DEBATT

Dagbladets metode

Når man ikke har noe substansielt å komme med, kan det nok oppleves som smart å sette opp en bataljon stråmenn, og parallelt underslå fakta, for så å gyve løs. Dette brukte Dagbladet pinsen på. Igjen var Human Rights Service målskiven for det jeg opplever som den tapte Dagblad-feminismen.

KRITIKK:   Hege Storhaug fra HRS (Human Rights Service) svarer på Martine Aurdals kritikk
Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KRITIKK: Hege Storhaug fra HRS (Human Rights Service) svarer på Martine Aurdals kritikk Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

«Storhaugs metode» er tittelen på kommentaren sist lørdag, signert Martine Aurdal. Utgangspunktet er norskpakistanske Jeanettes åpne utfordring til Hadia Tajik om hennes giftermål med Stefan Heggelund, som ble en mediesuksess av de store.

Toneangivende aviser i Oslo kunne ha grepet sjansen til å komme på banen for de marginaliserte muslimske jentene og kvinnene. Ingen av dem gjorde dessverre det. Aurdal nevner ikke Jeanettes navn i kommentaren sin, da Jeanette er etnisk pakistaner, akkurat som Tajik? Slik fungerer det i «antirasismens navn» i Norge?

Det forunderlige er at Dagbladet fremdeles — i 2015 — ikke ser ut til å ville ta innover seg alvorlige menneskerettslige utfordringer i landet vårt. Det til tross for at vi har hatt debatt i 23 år om overgrep knyttet til arrangert ekteskap, en debatt som «morsomt nok» ble utløst av en artikkel jeg skrev for Dagbladet 8.november 1993: Ei norskfødt jente på 18 år var blitt tvangsgiftet av pakistanske foreldre på gun point i Kashmir.

Den gang var Aurdal 15 år, og svært nær gifteklar alder i mang et miljø i Norge den gang og i dag. Er det smart av Dagbladet å unnvike vår tids viktigste feministiske kamp? Jeanettes utgangspunkt var legitimt: Maktpolitikeren Hadia Tajik giftet seg med en norsk mann. Hun har selv fremstått som muslim. Da er det tre alternativ: 1. Han har konvertert. 2. Hun er frafallen. 3. Tajik viser fingeren til religiøse autoriteter som unisont ut fra islams tekster fordømmer en muslimsk kvinne som gifter seg med en ikke-muslim. Hun defineres dertil som frafallen, med påfølgende brutale straffer. Dette synet har konsekvenser for titusener av norske borgere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer